KRIZA NA BALKANU

Bolja suradnja zemalja na izbjegličkoj ruti, bez propuštanja migranata susjednoj zemlji - FAZ

 AFP, Robert Fajt / CROPIX

Europske zemlje koje će se okupiti u nedjelju u Bruxellesu mogle bi se dogovoriti da prestanu prebacivati migrante kod svojih susjeda bez prethodnih konzultacija, stoji u nacrtu dokumenta pripremljenog za sastanak u koji je uvid imao njemački FAZ koji treba izaći u subotu.

Na taj se list poziva agencija France presse koja kaže da je navedena mjera jedna u seriji od 16 prijedloga koje je stavio na stol predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker zemljama pozvanim da sudjeluju u nedjelju na europskom mini-summitu u svrhu pomoći zemljama koje se nalaze na tzv. balkanskoj izbjegličkoj ruti.

Juncker je sazvao taj sastanak zemalja EU koje su najviše pogođene migrantskom krizom - Hrvatske, Austrije, Bugarske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Rumunjske i Slovenije, kao i Srbije i Makedonije.

Nacrt završne izjave za sastanak predviđa da se zemlje obvežu da će ubuduće prestati propuštati migrante susjednim zemljama bez prethodnog dogovora.

"Politika propuštanja nije više prihvatljiva", kaže se u prijedlogu koji također predviđa dnevne konzultacije između zemalja o stanju s izbjeglicama.

EK predlaže da se već sljedeći tjedan pošalje i pojačanje od 400 ljudi koji bi pomogli na granici Sloveniji jer je ta zemlja, kako kaže agencija, preplavljena dolaskom tisuća migranta zatražila financijsku pomoć EU.

Konačno, zemlje bi se trebale složiti o ubrzanju protjerivanja migranata kojima je azil odbijen ili povlačenju prava na prihvat migrantima koji nisu registrirani u prvoj zemlji u koju su ušli.

Njemačka agencija dpa piše i da će sudionici sastanka dati potporu utemeljenju nove operacije za kontrolu grčke granice s Albanijom i Makedonijom.

Ta nova operacija Frontexa bi se fokusirala na provjere pri izlazu, ali i registraciji izbjeglica i migranata koji još nisu registrirani u Grčkoj.

Nacrt dokumenta još može doživjeti promjene prije nedjeljnog sastanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:38