STRAŠNE NESREĆE

BOGATI BRENDOVI NISU ISPLATILI NI KUNU Obitelji poginulih u 'tvornicama smrti' još nisu dobile odštetu

 AFP

Međunarodne modne kompanije još nisu postigle dogovor o osnivanju fonda za odštetu za žrtve nesreća u dvije bangladeške tvornice u kojima je poginulo više od 1200 ljudi.

Od 28 brandova koji su svoju odjeću proizvodili u tvornici Rana Plaza u Daki, koja se urušila u travnju i ostavila 1129 mrtvih, na pregovorima u Ženevi u srijedu i četvrtak pojavilo se samo njih devet: Primark, Kik, Camaieu, Bonmarche, Matalan, Store Twenty, Loblaw, El Corte Ingles, Mascot. U pregovorima su sudjelovali i C&A i Karl Rieker, koji pregovaraju o uspostavi fonda za žrtve požara u tvornici Tazreen Fashion, također u Daki, u kojoj je u požaru u prosincu 2012. poginulo 112 ljudi.

Od prisutnih je samo ultrajeftini britanski proizvođač odjeće Primark dosad isplatio bilo kakvu pomoć obiteljima poginulih u Rana Plazi, i to svima koji su tamo radili, bez obzira na to jesu li radili baš za njih ili ne. Tvrtka je najavila da će, budući da pregovori o uspostavi fonda za odštete kaskaju, obiteljima poginulih isplaćivati plaće još barem tri mjeseca.

Pregovorima koje vodi sindikat IndustriALL pod okriljem Međunarodne organizacije rada (ILO), planira se uspostaviti fond iz kojeg bi se obiteljima poginulih radnica u Rana Plazi isplatilo 74,6 milijuna dolara i još 6,4 milijuna za poginule u tvornici Tazreen. Time bi se obiteljima nadoknadio gubitak prihoda, troškovi pogreba, zdravstveni i drugi troškovi te duševne boli.

Među većim brandovima koji su izostali bili su Wal-Mart i Bennetton, čiji su direktori poručili da mnoge kompanije ne žele doći zbog "nedostatka jasnoće" o pregovorima. Bennetton je najavio da će "raditi izravno s onima koji su pogođeni katastrofom u Rana Plazi", a Wal-Mart poručio da se umjesto toga priključio sjevernoameričkoj inicijativi za sigurnost bangladeških radnika, zajedno s tvrtkama Sears, Disney, Gap i J.C. Penney, koji također nisu bili na sastanku.

Predstavnici španjolskog Manga nisu došli jer kažu da nisu imali komercijalne veze s tvornicama u Rana Plazi, te da je kompanija naručila tek uzorke od jedne od tvornica u toj zgradi. Očekivalo se da će se pojaviti i predstavnici španjolskog Inditexa, vlasnika Zare, Stradivariusa i Pull & Beara, no poručili su da će ipak izostati jer ni jedna od dviju tvornica nije proizvodila njihovu odjeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:30