PILOTOVA TEORIJA

BOEING JE PAO U INDIJSKI OCEAN Je li to dokaz da je posadu svladao dim i da je avion satima letio poput duha?

 AFP/Instagram

Otkriće da se nestali Boeing 777 Malaysia Airlinesa srušio u južni Indijski ocean moglo bi poduprijeti jednu od teorija prema kojoj je posadu zrakoplova svladao dim, te da je pilot jednostavno krenuo prema najbližoj zračnoj luci u trenutku kad je skrenuo s kursa.

Teoriju koja predviđa da će zrakoplov biti pronađen u Indijskom oceanu, prošlog je tjedna na internetu objavio kanadski pilot veteran Chris Goodfellow. On tvrdi da je kapetan Zaharie Ahmad Shah heroj, a ne otmičar, jer je poduzeo korake potrebne u slučaju krize, među kojima i pokušaj slijetanja u najbližu zračnu luku što je prije moguće.

U ovom slučaju, to je pista Palau Langkawi prema kojoj je Boeing letio prije nego li mu se izgubio svaki trag.

Unatoč tome, Goodfellow vjeruje da je posadu svladao dim i da je zrakoplov nastavio letiti poput duha sve dok se nije srušio u Indijski ocean u blizini Maldiva.

- Mi iskusni piloti obučeni smo da u svakom trenutku znamo gdje se nalazi najbliža sigurna zračna luka. Uvijek. Kad sam vidio njegovo skretanje ulijevo, odmah sam znao da je krenuo prema zračnoj luci - napisao je Goodfellow.

Kaže da je odmah otvorio Google Earth i otkrio dugačku pistu koja je imala manje zapreka za sigurno slijetanje nego da se Shah pokušao vratiti u tom trenutku udaljeniju zračnu luku u Kuala Lumpuru.

Goodfellowova teorija objavljena je na Google Plusu, a zatim i na Redditu, nakon čega je poharala internet. U zadnjoj objavi u utorak, Goodfellow je tvrdio da viđenje potencijalnih ostataka Boeinga u blizini Maldiva samo podupiru njegovu teoriju, te je predviđao da će ostatke zrakoplova otkriti u srijedu na istom mjestu.

Prema njegovoj teoriji, uzrok katastrofe je električni požar ili guma koja se pregrijala za vrijeme polijetanja, nakon čega je posadu postepeno svladao dim. U prvoj objavi, Goodfellow ističe da gubitak transpondera i komunikacija podupire njegovu teoriju.

Goodfellow vjeruje da je Boeing nastavio letjeti istim kursom sve dok nije ostao bez goriva, ili mu je požar uništio kontrolne površine, nakon čega se srušio.

Na kraju ističe da mu nije jasno kako dužnosnicima, pilotima i novinarima nije palo na pamet promatrati slučaj iz pilotove perspektive.

Chris Goodfellow

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:30