OBITELJ U ŠOKU

BLIZANKE USRED NOĆI POBJEGLE U SIRIJU 'Obje su bile tipične tinejdžerice, a sada ratuju s džihadistima'

Šesnaestogodišnje blizanke, Salma i Zahra Halane, bile su među najboljim učenicama u Whalley Range srednjoj školi u Manchesteru, a onda su usred noći odlučile napustiti svoje roditelje i uhvatile let za Tursku.

Policija smatra kako su djevojke odlučile slijediti svog starijeg brata, koji je svoju 'izvrsnu' akademsku karijeru odlučio prije godinu dana zamijeniti pridruživanjem militantima ISIS-a.

Njihovi prijatelji tvrde kako su Salma i Zahra bile tipične tinejdžerice koje su objavljivale selfije na društvenim mrežama i kupovale po shopping centrima - no kako se boje da ih sada treniraju za rat.

U utorak navečer jedan se od pobunjenika pohvalio kako uči djevojke od samo 16 godina kako se boriti.

Roditelji tinejdžerica obavijestile su policiju kada su shvatili da su kreveti njihovih kćeri prazni i da nedostaju njihova odjeća i putovnice.

- Obje blizanke su željele postati doktorice. U šoku sam jer su otišle. Njihovi pogledi mi se nisu činili radikalnima - kazao je jedan školski kolega.

Mohammed Shafiq iz udruge Ramadan kazao su djevojke bile iz moderne muslimanske obitelji koja je znala sve o opasnostima ratom razorenih država.

- Bili su očajni kad su saznali da je njihov sin otišao u Siriju i mislili su da budnim okom paze ostalu djecu, a onda im se ovo dogodilo - kazao je.

Neimenovani izvor kazao je kako su Salma i Zahra bile inspirirane bratovom transformacijom u džihadističkog borca i postale radikalne gledajući ekstremističke islamske materijale na Internetu.

Dosad je oko 1500 Britanaca otišlo u Siriju kako bi se borili na strani pobunjenika. Mnogi od njih su na Internetu objavili kako obećavaju da će iskoristiti svoje terorističke vještine kada se vrate u Englesku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:43