ŠIRENJE NASILJA

BJELORUSI U STRAHU OD RUSIJE 'Moramo nezavisnost naše zemlje braniti svim sredstvima'

Od početka ukrajinske krize Minsk je bio vrlo suzdržan
 AP

MINSK - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izrazio je u utorak zabrinutost zbog pogoršavanja ukrajinske krize i pozvao stanovništvo na obranu nezavisnosti zemlje "svim sredstvima".

"Ne živimo na izoliranom otoku u oceanu. Sva geopolitička previranja, posebice na istoku Europe, će nas zasigurno pogoditi", izjavio je Lukašenko u parlamentu. "Moramo svim sredstvima braniti nezavisnost zemlje, sveto pravo da živimo na našem vlastitom teritoriju i slijedimo našu vlastitu sudbinu", dodao je bjeloruski predsjednik u svom govoru, aludirajući na rusku prijetnju.

Od početka ukrajinske krize Minsk je bio vrlo suzdržan glede događanja u Ukrajini i stajališta Moskve, tek primajući na znanje "de facto" pripojenje Krima Rusiji.

"Nitko ne može poraziti našu zemlju, ukoliko mi to ne prihvatimo. A u temelju svega je gospodarstvo. I sve dok naše tvrtke manje-više funkcioniraju, ne treba se bojati nikakvih tenkova", dodao je Lukašenko.

Bjelorusija graniči s Europskom unijom i Rusijom, a njezino gospodarstvo uvelike ovisi o ruskom plinu i nafti. S Rusijom i Kazahstanom se nalazi u carinskoj uniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 14:07