SLUČAJ POD ISTRAGOM POLICIJE

BIVŠI ZAPOSLENIK UCIJENIO VATIKAN 'Ukrao sam dva Michelangelova pisma. Ako ih želite nazad, isplatite 100.000 eura!'

Pope Francis blesses the crowd at the end of a Christmas Eve mass at St Peter's Basilica to mark the nativity of Jesus Christ, on December 24, 2013 at the Vatican. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
 AFP

Vatikan je objavio kako je dobio zahtjev za otkupninom u zamjenu za dva pisma koje je napisao renesansni majstor Michelangelo, a koja su ukradena iz arhive prije gotovo 20 godina, javlja Reuters.

Nakon vijesti koje su u nedjelju objavile rimske novine Il Messaggero, glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi kazao je kako je jednog kardinala nedavno kontaktirala osoba i ponudila mu 'određenu svotu' u zamjenu za dokumente.

Il Messaggero napominje da je osoba, opisana kao bivši zaposlenik Vatikana, zatražila 100.000 eura.

Lombardi je kazao kako je otkupnina odbijena jer se radi o ukradenim dokumentima. Kazao je i kako je redovnica koja je radila u arhivi obavijestila dužnosnike još 1997. da su pisma nestala, no nije kazao zašto Vatikan prije nije otkrio krađu.

Dok mediji napominju da je samo jedno pismo potpisao Michelangelo, koji je živio od 1475. do 1564. godine, Lombardi tvrdi da je riječ o dva nestala dokumenta.

Dodao je kako vatikanska policija istražuje slučaj zajedno s talijanskim kolegama.

Niti glasnogovornik niti mediji nisu otkrili što piše u pismima, no vatikanski arhiv sadrži brojne dokumente koji se tiču povijesti, dizajna i konstrukcije najvažnije kršćanske crkve, bazilike sv. Petra. Gradila se 100 godina, pri čemu je pomogao i sam Michelangelo, a završena je 1626.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:26