NOGOMETNA HOBOTNICA

Bivši drugi čovjek FIFA-e dobio milijune od Katara. Je li SP dobiven na prevaru?

 Getty Images

LONDON - Je li Katar organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine dobio na prevaru pitanje je koje se postavlja od trenutka objave odluke o dodjeljivanju domaćinstva. No, britanski je Telegraph u posjedu dokumenta koji bi tezu o prevari možda mogao i dokazati.

Ugledni londonski dnevnik piše da su nekadašnji potpredsjednik međunarodne nogometne federacije FIFA-e Jack Warner i njegova obitelj od katarske tvrtke u vlasništvu Mohameda bin Hammama, bivšeg predstavnika Katara u Izvršnom odboru FIFA-e, 2011. godine primili gotovo dva milijuna američkih dolara.

Ceremonija dodjele domaćinstva održana je početkom prosinca 2010. godine, a samo dva tjedna poslije Warnerova tvrtka 'Jamad' od bin Hammamove je tvrtke 'Kemco' zatražila isplatu 1,2 milijuna dolara za poslove obavljene u razdoblju od 2005. do 2010. godine. U dokumentu jasno piše da se zahtijeva isplata Jacku Warneru osobno.

Drugi dokumenti pokazuju da je 'Kemco' isplatio i dodatne iznose - 750.000 dolara dvojici Warnerovih sinova te još 400.000 dolara jednom zaposleniku Warnerove tvrtke za 'troškove pravnih i drugih usluga'. U trećem dokumentu stoji da su plaćene i određene 'profesionalne usluge pružene u razdoblju od 2005. do 2010. godine'.

Spomenuta Warnerova kompanija 'Jamad' registrirana je na Trinidadu, a sam Warner je državljanin Trinidada i Tobaga. Ondje je jedno vrijeme bio i ministar nacionalne sigurnosti, ali je s te funkcije, baš kao i sa svih važnijih nogometnih, morao otići zbog raznih optužbi za korupciju. Katar čitavo vrijeme opovrgava da je Mundijal dobio na prevaru.

Isplata je trebala ići preko računa na Kajmanskom otočju, a najmanje je jedna tamošnja banka odbila provesti transakciju zbog sumnje da se radi o nekakvom mutnom poslu. Na kraju je sve obavljeno preko računa u New Yorku, što je privuklo pažnju FBI-ja, koji je o slučaju pokrenuo istragu.

'Sve ove isplate treba temeljito istražiti. Svjetsko prvenstvo je najvažniji nogometni događaj i moramo biti sigurni da su sve odluke donesene zbog nekog valjanog razloga. Mnogo je još pitanja na koja nemamo odgovor', rekao je Telegraphu jedan neimenovani, ali navodno visokopozicionirani izvor iz FBI-ja.

Warnerov najstariji sin, koji ima prebivalište u Miamiju, navodno je propjevao te je dobio status svjedoka suradnika.

Dodjela domaćinstva Mundijala državi usred pustinje jedna je od najkontroverznijih odluka u povijesti međunarodnog sporta. Zbog nesnosnih vrućina koje vladaju u Kataru dobar dio godine, a Svjetsko bi se prvenstvo trebalo održati u jednom od ljetnih mjeseci, neprekidno se vodi rasprava o prebacivanju cijelog događaja na zimu, no konačna odluka još nije donesena.

Jack Warner je bio jedan od veterana FIFA-inog Izvršnog odbora, a na mjestu potpredsjednika međunarodne nogometne federacije proveo je 14 godina. Bio je među nekolicinom moćnika koji su dodjeljivali domaćinstva SP-a Rusiji 2018. i Kataru 2022. godine.

Nekoliko mjeseci nakon odluke o Kataru bio je prisiljen dati ostavku u FIFA-i, ali ne zbog te odluke, nego zbog optužbe da je u ime već spomenutog katarskog moćnika bin Hammama davao mito karipskim nogometnim delegatima da na izborima za predsjednika FIFA-e glasuju za njega, a ne za vječnog gazdu globalnog nogometa Seppa Blattera.

Novinarka Telegrapha je na Trinidadu pokušala od Warnera dobiti komentar o upravo otkrivenim dokumentima, no on ju je ignorirao, dok su u Kataru poslovično rekli da su tijekom natjecanja za domaćinstvo poštovali baš sva pravila te da podmitili nisu nikoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:54