SLOVENIJA

Bivši direktor Merkura bio na policijskom ispitivanju

LJUBLJANA - Policija je jučer u 6 sati zalupala na vrata bivšeg predsjednika Uprave slovenskog Merkura Bine Kordeža. Tako je počela opsežna akcija u kojoj su pripadnici odjela za gospodarski kriminal slovenske policije pretresli 28 kuća, među kojima su i upravne zgrade najvećeg slovenskog lanca trgovina tehničkom robom Merkur.

Zloporaba položaja

Policija je priopćila da se istraga, koja je pripremana nekoliko mjeseci, obavlja u Ljubljani, Koperu, Kranju, Celju i Slovenj Gradecu “s namjerom prikupljanja dokaza za utemeljenu sumnju u izvršenje više kaznenih djela zloporabe položaja i povjerenja pri gospodarskim aktivnostima i pranja novca”. Kordež je do 11.30 sati bio kod kuće s odvjetnicima i policajcima, a zatim ga je policija privela.

Slovenski je Merkur u stečaju, a Bine Kordež je bio, kako pišu slovenski mediji, jedan od kreatora menadžerskog (čitaj tajkunskog) preuzimanja tvrtke koje je počelo još 2007. godine.

Utjecaj krize

No, kriza je imala negativne posljedice na cijelu operaciju pa je tvrtka upala u ozbiljne financijske teškoće i otišla u stečaj. Kordež je smijenjen sredinom ove godine, a sud je prije mjesec dana odredio postupak prisilne naplate vjerovničkih potraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 02:13