OZBILJNE OPTUŽBE

BIVŠI AGENT KGB-A NAPAO PUTINA Tvrdi da je ruski avion na Sinaju srušen po njegovoj naredbi kako bi opravdao napade u Siriji!

 afp

Ruski zrakoplov na letu Metrojet 9268 nikada nije stigao do svojeg cilja. Poletio je 31. listopada iz egipatskog Sharm el-Sheikha za St. Petersburg, ali je ubrzo nakon polijetanja u njemu eksplodirala bomba koja je znatno oštetila zrakoplov i uzrokovala njegov pad i smrt svih 224 putnika i članova posade. Bio je to jedan od prijelomnih trenutaka godine koji je ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristio za žestoke prijetnje i napade na Islamsku državu koja je preuzela odgovornost za rušenje zrakoplova.

No, upitno je koliko su se iza velikih Putinovih riječi kriju stvarni napadi na Islamsku državu, a koliko na sirijsku opoziciju Bašaru al-Asadu, ruskom savezniku. Istina, kad god ispale neku raketu na cisternu ili kamp ISIS-a Rusi to odmah puste u javnost da se YouTube publika može diviti preciznosti njihovih projektila. No, čini se da ti napadi još uvijek imaju minimalan efekt na džihadiste koji veće poraze trpe u Iraku od Kurda i iračke vojske, nego li u Siriji od Putina i njegovih napada.

Sve je ovo navelo neke ljude da počnu slagati konstrukcije, prave teorije zavjere, koje tvrde da je zapravo Vladimir Putin taj koji je naredio rušenje ruskog aviona u Egiptu, a sve kako bi dobio podršku zapadnih zemlja za svoje tobožnje napade na ISIS u Siriji te skrenuo pozornost s ruske agresije u Ukrajini. Pobornik ove teorije je i izvjesni Boris Karpichkov, bivši agent KGB-a koji više od deset godina živi pod novim identitetom negdje u Ujedinjenom Kraljevstvu, a koji je Daily Mailu dostavio cijeli dosje sa svojom verzijom rušenja aviona.

Treba napomenuti da je dotični gospodin dugotrajnu službu u KGB-u (tijekom i nakon Hladnog rata bio je stacioniran u Latviji) napustio pod ne baš prijateljskim odnosima. Naime, bivše poslodavce je optužio da mu duguju novac, a oni su ga zauzvrat poslali u zatvor na nekoliko mjeseci. Nakon izlaska s lažnom putovnicom pobjegao je u Ujedinjeno Kraljevstvo gdje živi i danas. Stoga nije pretjerano zaključiti da se možda ljuti na vrhušku Rusije iz privatnih razloga.

Bilo kako bilo, Karpichkov tvrdi da njegova teorija ima podlogu u informacijama koje je dobio od neimenovanog generala iz ruske tajne službe GRU. On mu je navodno potvrdio da je Putin bio zabrinut zbog sve manjeg utjecaja Rusije na Bliskom istoku te široke potpore zapadnih sila opoziciji Bašara al-Asada. Zbog toga je zajedno s operativcima GRU-a navodno skovao plan kojim će "ubiti dvije muhe jednim udarcem". Cilj im je bio da rušenjem vlastitog zrakoplovadobiju barem prešutnu međunarodnu potporu za napade protiv Asadovih neprijatelja, a sve pod krinkom napada na ISIS, čije će teroriste okriviti za rušenje zrakoplova. I poticanje trgovine oružja s zemljama Bliskog istoka, vrijedne milijardi dolara, bilo je među zadanim ciljevima.

Zbog svega ovog su u Egipat poslali agenta koji je trebao izvršiti prljavi zadatak bez ostavljanja dokaza, tvrdi Karpichkov u dosjeu koji je polao Daily Mail-u. Taj je agent u pravoj james-bondovskoj maniri zaveo djevojku na ljetovanju u Egiptu te joj poklonio "dar" za njezine roditelje na povratku kući. Za svaki slučaj ju je otpratio kroz notornu nepažljivu kontrolu na aerodromu Sharm el-Sheikh i gledao kako se ukrcava na avion. Nesretna je djevojka po ovoj verziji priče zapravo unijela bombu upakiranu kao dar u avion, a da toga nije bila ni svjesna. Eksplozivna naprava je izgledom sličila na manju cijev, a zapravo je bila ispunjena izuzetno snažnim heksogenom koji služi kao zamjena TNT-u.

Bomba je eksplodirala, zrakoplov pao, a teroristi ISIS-a po očekivanju priznali odgovornost (iako su njihove prve rečenice sugerirale da ni sami ne znaju kako je točno srušen zrakoplov). Po Karpichkovu, napad je postigao sve ono što je Putin želio. Zapad je olabavio svoj stav prema njemu (barem do incidenta s Turskom), Asad ojačao svoju poziciju, a ruska je vojska vrlo snažno prisutna na Bliskom istoku.

E sad, da li vjerovati osramoćenom bivšem špijunu, to je drugi par rukava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:14