NOVINARKA WIKILEAKSA

Bivša djevojka Juliana Assangea sad pomaže Edwardu Snowdenu kao pravna savjetnica

Prvo je bila suradnica pa djevojka Juliana Assangea, osnivača WikiLeaksa, a sada pomaže Edwardu Snowdenu, bivšem analitičaru američke tajne službe NSA koji je potresao svijet svojim otkrićem o sveprisutnom špijuniranju za račun State Departmenta.

Sarah Harrison (31) iskrsnula je kao središnji, ali i misteriozni lik sage o Snowdenovu bijegu preko svijeta kako bi izbjegao američkom kaznenom progonu, piše New York Post.

Skupa na Šeremetjevu

U samo nekoliko godina od novinarke pripravnice vinula se do položaja najpovjerljivije suradnice Juliana Assangea i sada do pravne savjetnice i pomoćnice Edwarda Snowdena (30).

RUSIJA ODOBRILA SNOWDENU PRIVREMENI POLITIČKI AZIL Poznati zviždač neprimjetno se iskrao s aerodroma

WikiLeaks je objavio kako je Sarah Harrison pri ruci Edwardu Snowdenu od prvog trenutka, otkako je u Hong Kongu održao konferenciju za novinare i potom pobjegao iz hotela. U Hong Kongu inače žive njezine dvije sestre, Kate i Alexandra.

Sarah je također zajedno sa Snowdenom ušla u taksi na Šeremetjevu kad je Rusija u četvrtak odobrila azil bivšem analitičaru američke tajne službe, koji je u bijegu otkako je odlučio objaviti najpovjerljivije tajne obavještajnih službi SAD-a.

Nejasno jesu li u vezi

Službeno, Sarah Harrison je Snowdenova pravna savjetnica, iako nije završila pravni fakultet. U biografiji na WikiLeaksovim stranicama predstavlja se kao britanska državljanka, novinarka i pravna istražiteljica. Još dok je bila na praksi u Centru za istraživačko novinarstvo londonskog sveučilišta, pomagala je Assangeu u pripremi objavljivanja tajnih vojnih dokumenata SAD-a, od kolovoza 2010. radila je kao istraživačka novinarka u neprofitnom londonskom Birou za istraživačko novinarstvo, a u listopadu te godine pridružila se WikiLeaksu. Od tada je Sarah Harrison u nekoliko godina postala tiha desna ruka osnivača WikiLeaksa i najpoznatijeg svjetskog zviždača Juliana Assangea, piše New York Post, dok je Daily Mail otvoreno naziva Assangeovom bivšom djevojkom. Kao što je lani bila uz Assangea i kad je boravio u kućnom pritvoru, sjedeći uz njega na sudskim ročištima gdje se odlučivalo hoće li biti izručen Švedskoj zbog optužbi za seksualne napade, tako se Sarah Harrison sada ne miče od Edwarda Snowdena.

Mediji nagađaju o prirodi njezine veze s Edwardom Snowdenom, no iz WikiLeaksa tvrde kako je atraktivna novinarka s njim po zadatku.

- Harrison je čitavo vrijeme sa Snowdenom kako bi osigurala njegovu zaštitu, uključujući i njegov odlazak iz Hong Konga - priopćeno je iz WikiLeaksa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:11