KATASTROFALAN REJTING

Bio je zlatni dečko, miljenik globalne politike, a onda je u par godina sve prokockao: ‘On veze nema s brigama običnih ljudi!‘

Podržava ga samo 20 posto sunarodnjaka, a ostali ga smatraju odvojenim od realnosti te mu zamjeraju izuzetno visoke troškove života

Justin Trudeau

 Kent Nishimura/Getty Images Via Afp

Kanadski premijer Justin Trudeau, koji je na čelu te zemlje od 2015., našao se pod snažnim pritiskom da podnese ostavku nakon što je njegova Liberalna stranka početkom tjedna izgubila zastupničko mjesto u Montrealu. Američki NYT piše da se na dotične izbore gledalo kao na svojevrsni referendum o Trudeauovoj devetogodišnjoj vladavini.

Naime, Trudeau zbog visokih troškova života i nedostatka priuštivih stanova i kuća postaje sve nepopularniji. NYT piše da Kanađani smatraju da je vlada sve manje u dodiru s brigama običnih ljudi. Prema posljednjim anketama, podržava ga samo 20 posto ispitanika. Sama činjenica da je njegova stranka u Montrealu, taboru Liberalne stranke u kojem pobjeđuju već pola stoljeća, izgubila to zastupničko mjesto, govori u prilog promjeni trendova u Kanadi.

Poraz i u Torontu

Bloc Québécois, stranka koja se zalaže za neovisnost frankofone kanadske pokrajine Quebec, tijesno je pobijedila, te je time Trudeauu zadala drugi poraz u posljednja tri mjeseca. Naime, liberali su neočekivano izgubili i na lipanjskim izvanrednim izborima u Torontu, još jednom bastionu Justina Trudeaua.

Kandidat separatističkog bloka Québécois, Louis-Philippe Sauvé, s 28 posto glasova naspram 27,2 posto pobijedio je kandidatkinju liberala, gradsku vijećnicu Lauru Palestini, piše britanski The Guardian. Kandidat konzervativne Nove demokratske stranke (NDP) osvojio je 26,1 posto. Na općim izborima 2021. Liberalna stranka osvojila je to zastupničko mjesto u Montrealu s 43 posto glasova, ispred Bloca Québécois s 22 posto i NDP-a s 19 posto.

Opći izbori moraju se održati do jeseni 2025. godine, a najvjerojatnije će se održati u proljeće. Trudeau je poručio da će ostati na čelu stranke neovisno na rezultate u Montrealu.

Međutim, ovaj bi poraz mogao označiti kraj igre za Trudeaua. Osobito ako u obzir uzmemo činjenicu da je vođa konzervativaca, Pierre Poilievre, bitno popularniji. Uoči izbora u Montrealu, ankete su konzervativcima davale iznimno visokih 45 posto, dok su liberali ostali na dalekom drugom mjestu s 25 posto.

Zaokret udesno

Konzervativni lider Poilievre obećao je ukinuti savezni porez na ugljik za koji tvrdi da je troškove života učinio nepodnošljivim. Igra i na antimigrantski sentiment, prošlog je tjedna obećao ograničiti useljavanja dok se ne izgradi više stanova. Liberali ga kritiziraju kao populista Trumpova tipa. Poilievre najavljuje da bi srezao financiranje CBC-a, kanadske javne televizije, u travnju je izbačen iz parlamenta nakon što je Trudeaua nazvao luđakom.

Da bi preživio, Trudeau bi se sve više mogao pozivati ​​na Bloc Québécois i još jednu malu oporbenu stranku, Nove demokrate, analizira NYT. I jedni i drugi radije bi surađivali s liberalima nego s konzervativcima koji će vjerojatno moći vladati sami.

Na izborni poraz u Montrealu Trudeau je reagirao dodatnim zaokretom udesno. U srijedu je najavio dodatno ograničavanje broja stranih studenata u zemlji, na 437.000 s obzirom na stambenu krizu i povećani broj tražitelja azila.

Postroženi su uvjeti za izdavanje radne dozvole supružnicima studenata i stranih radnika, prenosi Reuters. To je oko 15 posto manje od 2023.

Vlada se prije obvezala smanjiti broj "privremenih" stranih radnika na 5 posto ukupnog stanovništva, u travnju ih je bilo 6,8 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:23