POKVARIO MU PLAN

Bio je inspiracija za film 'Život je lijep': U 91. godini umro je talijanski Židov koji je pobijedio Hitlera

Rubino Romeo Salmon bio je jedan od rijetkih talijanskih Židova koji su preživjeli strašne nacističke logore smrti.
 AP

Talijanski Židov Rubino Romeo Salmoni, čiji je život bio inspiracija za Oskarom nagrađeni film Roberta Benignija "Život je lijep", umro je u 91. godini života u Rimu, piše britanski Telegraph .

Bio je jedan od rijetkih talijanskih Židova koji su preživjeli strašne nacističke logore smrti. Njegova dva brata, poput tisuća drugih zarobljenika u logorima, nisu preživjeli torturu nacističkih zločinaca. No Rubino je pobijedio Hitlera i napisao knjigu "Na kraju, pobijedio sam Hitlera", u koju je unio podosta ironije i crnog humora.

Naciste je vješto izbjegavao sve do travnja 1944. godine kada su ga uhitili talijanski fašisti. Isprva je bio u rimskom zatvoru, a potom završio u Modeni da bi ga nakon toga, kao 24-godišnjaka, proslijedili u Auschwitz.

- Tamo više nisam bio Rubino Romeo Salmoni već Židov s brojem A15810 - napisao je Rubino.

Nadljudskom snagom uspio je preživjeti sve čime su nacisti maltretirali zarobljenike, a slobodu je dočekao 1945. godine i dolaskom saveznika.

- Boravak u logoru je bila konstantna borba s glađu, hladnoćom, vrućinom, umorom i zlostavljanjem čuvara. Po zimi bi prozivka trajala satima jer su uživali gledati nas kako drhtimo dok bosi stojimo u snijegu - svjedočio je više puta.

Do kraja života izgradio je prekrasan život, uživao je s dvanaestoro unučadi i u svakoj prilici naglašavao kako je uspio upropastiti plan koji je Hitler imao za njega .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:12