KRATKOTRAJNA SMJENA

BILL GATES VIŠE NIJE NAJBOGATIJI ČOVJEK NA SVIJETU Prvo mjesto preuzeo čelni čovjek modnog giganta, iznimno popularnog i u Hrvatskoj!

MONACO - JUNE 26: Sergio Alvarez Moya and Amancio Ortega Gaona attend the International Monte-Carlo Jumping at Port Hercule on June 26, 2014 in Monaco, Monaco. (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)
 Pascal Le Segretain / Getty Images / 2014 Getty Images

Španjolski multimilijarder Amancio Ortega novi je najbogatiji čovjek na svijetu, otkrio je Forbes.

Osnivač modnog giganta Zare na tom je mjestu pretekao Billa Gatesa, osnivača i dioničara Microsfota, koji je prvo mjesto ljestvice najbogatijih držao gotovo 20 godina, s prekidom nakon financijske krize 2007-2008. godine. Na broju jedan u tom su razdoblju bili su i meksički telekomunikacijski magnat Carlos Slim te američki guru za guru za ulaganja Warren Buffet.

Ortegina imovina procjenjuje se na vrijednost od 79.8 milijardi dolara, a uzlet na prvo mjesto može zahvaliti rastu vrijednosti dionica Indexita, krovnog društva unutar kojeg se nalazi i Zara. Treba istaknuti da bi i manji pad vrijednosti dionica Indexita Ortegu opet vratio iza Gatesa, budući da se radi o listi koju Forbes radi u realnom vremenu.

Ortega je rođen 1936. godine, za vrijeme krvavog španjolskog građanskog rata, te je mladost proveo u velikom siromaštvu, čak i gladi. Školu je napustio kao tinejdžer, a u počecima je radio kao pismonoša u jednom dućanu. Zaru je osnovao s napunjenih 40 godina te postupno osvojio španjolsko tržište, zatim portugalsko, francusko... danas je Zara prisutna u cijelom svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:25