TAJNOVITI SASTANAK>SKUP 145 GLOBALNIH IGRAČA

Bilderberg grupa: O budućnosti demokracije raspravljali najmoćniji svjetski bankari i političari

WASHINGTON - Protekli vikend, pored međunarodnog aerodroma Dulles nedaleko od Washingtona, iza zatvorenih vrata događao se 60. susret tajnovite Bilderberg grupe, koji je neformalni summit najutjecajnijih ljudi na svijetu, piše Huffington post.

Skup, koji se odvija jednom godišnje od 1954. godine, često prate i mnogi prosvjednici, pa je ove godine policija osiguravala područje oko hotela, a svi drugi gosti u hotelu zamoljeni su da ga napuste.

Skupovi Bilderberg grupe su sastanci na kojima se, kao privatne osobe koje ne zastupaju službeno svoje vlade ili tvrtke, nalaze najutjecajniji bankari, političari, čelnici medijskih grupacija, vojni i obavještajni dužnosnici, diplomati, investitori i mnogi drugi globalni igrači. Iako Bilderberg grupa najavljuje teme i sudionike sastanka na svojim internet stranicama, mnogi vjeruju da mnoge teme, i mnogi sudionici, ostaju prešućeni javnosti.

Misteriozni sastanak u St. Moritzu: Kissinger okupio svojih 120 svjetskih moćnika

Teme ovogodišnjeg sastanka, barem službeno, su: transatlantski odnosi, evolucija političkog okoliša u Europi i SAD-u, štednja i rast u razvijenim državama, cyber sigurnost, energetski izazovi, budućnost demokracije, Rusije, Kine i Bliskog istoka.

Prema službenoj stranici organizatora, trećina od oko 145 sudionika dolaze iz redova političara, a dvije trećine iz svijeta financija, industrije, rada, obrazovanja i komunikacija. Dvije trećine sudionika dolazi iz Europe, a ostali iz sjeverne Amerike i drugih država. Sastanci su zatvoreni kako bi potakli ‘iskrenu i otvorenu raspravu’.

Charley Skelton, koji godinama izvještava o Bilderberg grupi za britanski Guardian, vjeruje da je glavno pitanje ovogodišnjeg sastanka bilo ‘što ćemo kvragu učiniti s Grčkom?’

- Eurozona je najveći projekt Bilderberg grupe, ali je u zadnje vrijeme vrlo poljuljana. Koje su nam opcije, pita Skelton.

Teoretičari zavjera, s druge strane, tvrde da je svrha ovogodišnjeg sastanka bio dogovor oko toga tko će biti sljedeći predsjednik SAD-a, ili, u najmanju ruku, tko će biti potpredsjednički kandidat Mitta Romneya.

Jedan od najčešćih sudionika sastanka je Henry Kissinger, američki državni tajnik i nobelovca koji je bio zadužen za vanjsku politiku pod američkim predsjednicima Richardom Nixonom i Geraldom Fordom.

Osim Kissingera, ove godine pojavili su se i mnogi čelnici EU-a, šefovi svjetskih banaka poput Goldman Sachsa ili HSBC-a, predstavnici naftne industrije, vlasnici i novinari svjetskih medija, predstavnici tehnoloških kompanija poput Google-a i Microsofta, te brojni sveučilišni profesori iz područja povijesti, politike i ekonomije. Cijeli popis ovogodišnjih sudionika provjerite ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:41