KOMPLEKSNA ŽENA

BILA JE PRELIJEPA, SILNO PAMETNA I OVISNA O SEKSU Nevjerojatan život jedne od najboljih i najmisterioznijih špijunki svih vremena

 Reuters

Odrasla u visokom društvu glavnoga američkoga grada Washingtona, Amy Elizabeth Thorpe prijelomni je trenutak u životu doživjela kada se zbog izvanbračne trudnoće udala za dvostruko starijega britanskoga diplomata Arthura Packa. S njim se tada 19-godišnja Amy preselila u Europu gdje ju je vrbovala tajna služba MI6. Zabavljajući se s visokopozicioniranim muškarcima, Betty Pack je, kako je kasnije bila poznata, Britancima pomogla otkriti važne vojne tajne nacističke Njemačke.

Njezin život opisao je u novoj biografiji “Posljednje ‘Laku noć’” Howard Blum, a uskoro bi se o njoj mogao snimiti i holivudski film s Jennifer Lawrence u glavnoj ulozi. Kako piše Blum, za Betty Pack tvrdi se da je bila jedan od najuspješnijih špijuna u povijesti, iako je jedna od najnepoznatijih. Njezina životna priča otkriva kompleksnu ženu koja je žudjela za avanturom i po prirodi bila promiskuitetna. Upravo zato se pronašla u špijunskom poslu gdje se opasnost miješala sa seksom.

Poslodavci su je opisivali kao savršenu kombinaciju inteligencije, izvanredne ljepote, dobrih manira i “klimavog moralnog kompasa”. No, bila je i hrabra i snalažljiva, a upravo zato je zapela za oko svojim poslodavcima. U to su vrijeme Packovi živjeli u Madridu i upravo je izbijao španjolski građanski rat. Betty je vodila evakuaciju zaposlenika britanske ambasade na razarač u luci Port Sebastian. MI6 je još više impresionirala kad je u potrazi za uhićenim ljubavnikom šarmirala španjolske vlasti da joj dopuste posjet.

Jedan od prvih zadataka bio je da se infiltrira među mlade poljske intelektualce, koje je opčinila i dobila njihovo povjerenje. Njezin najveći uspjeh bile su informacije o njemačkom stroju za šifriranje Enigmi, koje je osobito pohvalio William Stephenson, šef britanskih špijuna u doba Winstona Churchilla, za kojega Ian Fleming tvrdi da ga je inspirirao za Jamesa Bonda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:16