VATRENA STIHIJA

BiH: Opožareno više desetaka hektara parka prirode Hutovo blato

Ilustracija
 Niksa Stipanicev / / CROPIX

Vatrena stihija koja od nedjelje bjesni na području parka prirode Hutova blata, južno od Čapljine u BiH, uništila je više desetaka hektara niskog raslinja, šume te trske u močvarnome dijelu, staništu velikog broja ptica, a požar je u ponedjeljak još aktivan.

Prema izvještaju Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), sa sjedištem u Mostaru, požar je izbio u nedjelju oko 12 sati, a u ponedjeljak je još uvijek aktivan te gori trska i šuma. Prema istim navodima otvoreni plamen je na nepristupačnom dijelu močvare. Gasitelji iz Čapljine, koji su tijekom noći nadzirali požar, na požarištu su i sprječavaju njegovo širenje.

Po riječima ravnatelja Parka prirode Hutovo blato Nikole Zovka opožareno je više desetaka hektara parka. Jedan krak požara je zahvatio brdoviti dio parka, gdje se nalaze nasadi šipka i smokve.

Zovko je pojasnio kako je u nedjelju u kasnim popodnevnim satima izbio još jedan požar koji je zahvatio močvarne površine. Vjetar je, po njegovim riječima, otežavao stavljanje vatrene stihije pod nadzor.

Hutovo blato se smatra jednim od najvećih zimovališta ptica na području Europe, a iznimno je bogato i biljnim vrstama. Teritorijalno pripada općinama Čapljina i Stolac, a prostire se na močvarnom, ravničarskom i brdovitom terenu, s nadmorskom visinom od 1 m do 432 m.

Međunarodni Savjet za zaštitu ptica (ICBP) uvrstio je 1998. godine Hutovo blato u listu međunarodno važnih staništa ptica. Potom je 2001. Park prirode “Hutovo blato” upisan u listu močvara od međunarodne važnosti po metodologiji Ramsarske konvencije i registrirano je pri UNESCO-vom direktoratu u Parizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:08