VIŠE NIJE USPRAVAN

Big Ben kao kosi toranj u Pisi: Naginje se i mogao bi se srušiti!

U izvješću britanskih stručnjaka tvrdi se kako se toranj počeo naginjati negdje u kolovozu 2003.

LONDON - Big Ben , legendarni toranj sa satom na Westminsterskoj palači, koji je vizualni zaštitni znak Londona, svake godine sve se više naginje, a opasno nagnuće sada je toliko veliko da se može vidjeti prostim okom, tvrde stručnjaci.

Vrh tornja sada je nagnut skoro pola metra, a razlog zbog kojeg se to događa jest taj da postupno “tone” u zemljište ispod sebe, ali više na svoju sjevernu nego južnu stranu. Razlog tome su građevinski projekti koji su se radili ispod temelja 96 metara viskog tornja, čija je gradnja završena 1858. godine. Ovih projekata je bilo više - od gradnje kanalizacije iz 1860., preko gradnje čuvene linije podzemne željeznice District Line, koja se radila desetljeće kasnije, do gradnje podzemnog parkirališta za parlamentarne zastupnike u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Podzemne linije

Još jedan projekt koji je uzdrmao temelje Big Bena jest gradnja podzemne linije Jubille Line u 1990-ima. Tada su projektanti koristili specijalnu tehniku kako bi zaštitili Big Ben i ugradili betonsku ploču ispod njegovih temelja, ali unatoč tome toranj se nastavio pokretati.

Specijalno izvješće o istrazi koju su provela tijela Londonske podzemne željeznice i Parlamentarni odjel za imovinu, pokazalo je da su se kretanja Big Bena intenzivirala u nekoliko posljednih godina. Izvješće, završeno još 2009., ali u javnosti objavljeno tek sada, ustvrdilo je kako je u razdoblju između studenog 2002. i kolovoza 2003. (vrijeme kada su britanski parlamentarni zastupnici raspravljali o vojnoj intervenciji u Iraku) “nerazjašnjeni događaj” prouzročio da se toranj pomakne 3,3 milimetra od svoje vertikale.

Od 2003. uređaji su utvrdili da se toranj svake godine pomaknuo dodatnih 0,9 milimetara i sada je nagnut prema sjeverozapadu 0,26 stupnjeva. Usporedbe rad, čuveni krivi toranj u Pisi nagnut je oko 4 stupnja.

Sigurne granice

Izvješće je također utvrdilo kako su ova nagnuća još uvijek u sigurnim granicama, ali je također upozorilo da su se u nekim prostorijima Donjeg doma parlamenta, smještenog u Westminsterskoj palači, zbog njega na zidovima pojavila napuknuća. Ako se legendarni Big Ben nastavi naginjati ovim tempom u budućnosti bi se sasvim lakom mogao srušiti. Međutim, stručnjaci su poručili kako britanski parlamentarci za sada mogu odahnuti - ovim tempom naginjanja to bi se moglo dogoditi tek za nekoliko tisuća godina.

John Burland, umirovljeni profesor i istraživač koji je često bio angažiran na projektima vezanim uz Big Ben i krivi toranj u Pisi izjavio je kako je nagnuće sada vidljivo.

“Možete ga jasno vidjeti ako stojite na Paralmentarnom trgu i gledate u smjeru istoka. Vidio sam turiste kako fotografiraju toranj i komentiraju između sebe kako je nagnut”, ispričao je medijima britanski profesor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:38