GOLUB I GOLUBICA

BEZGRANIČNA LJUBAV DIRNULA REGIJU 'Svojoj sam ženi za godišnjicu braka dao bubreg i spasio joj život'

 cc

Safet Golub (63) je umirovljenik zeničke Željezare. Nije ni slutio da će tek sada početi pisati pjesme, a kamoli da će ga na to "natjerati" teško osobno iskustvo, koje je njemu i supruzi Hamidi (58) potpuno promijenilo život. Safet je, naime, spletom životnih okolnosti, odlučio supruzi za godišnjicu braka, krajem rujna, pokloniti bubreg, piše Dnevni avaz.

- Supruga desetak godina ima problema s bubrezima. Nakon što je otkazao jedan, drugi je radio s problemima, a od 2005. je na dijalizi. Oni koji idu na dijalizu i njihovi ukućani znaju koja je to muka i kako se svi osjećaju. Još 2005. sam izrazio želju da joj doniram bubreg, ali zakon je to omogućio tek 2006. godine, priča Safet, dok Hamida briše suze.

Godinama su doktori uvjeravali Golube da je transplantacija nemoguća jer im bubrezi nisu "podudarni". Safet je čak pomišljao da javno ponudi na prodaju svoj bubreg da bi istim tim novcem supruzi kupio drugi bubreg.

- Saznao sam za jednu kontakt emisiju i javio se za sudjelovanje. Tu sam upoznao doktora Emira Hodžića iz tuzlanskog Sveučilišno-kliničkog centra (UKC). On mi je rekao doslovno: "Safete, medicina je uznapredovala, bitno je da imate istu krvnu grupu". A upravo to, imali smo istu krvnu grupu. Našoj sreći nije bilo kraja, prisjeća se Safet.

Konačno, 24. rujna je obavljena transplantacija Safetovog bubrega Hamidi.

- Sve je proteklo dobro. On je izašao za nekoliko dana, a ja ovoga tjedna, priča Hamida.

- Dogodilo se da sam supruzi, dok je ležala na UKC-u, napisao pjesmu, koja je krenula iz mene. Pročitao sam je uživo u programu radija Kalman, a supruga je slušala na radiju u sobi. Tad su nas prozvali "zeničkim golubom i golubicom" - priča nam Safet.

Uslijedila je naredna pjesma, pa opet... Pisao je čak i iz bolesničke sobe, a supruzi ih čitao telefonom, u drugo bolničko krilo. Ipak, kaže, nema namjeru da se pod stare dane bavi poezijom nego je samo na taj način iskazao ljubav prema supruzi, za koju je bio spreman dati i dio svog tijela.

Safet i Hamida imaju dva sina i troje unučadi. Svoje umirovljeničke dane u Gnjusima kod Zenice provode u radu oko kuće, poljoprivredi i sretnim trenucima provedenim sa svojim najmilijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:43