MADOFFOVO PRIZNANJE

Bernard Madoff: Što sam mogao, zatrpavali su me milijardama USD

U razgovoru za New York magazin Madoff uporno traži da se govori i o njegovu legalnom poslu

NEW YORK - “Znao sam da nešto nije u redu kad je ujutro, 11. prosinca prošle godine, u moju ćeliju ušao zatvorski kapelan. Tako, naime, obavještavaju kad netko umre. Nazvala ga je moja supruga Ruth i rekla mu neka me izvijesti da se moj sin Mark objesio.

Ruth je bila histerična, kapelan je bio sav u suzama dok je pričao s Ruth”, riječi su kojima je za magazin New York najveći svjetski prevarant Bernard Madoff opisao trenutak kad su ga u federalnom zatvoru Butner izvijestili da mu se ubio mlađi sin.

Ja sam uništio obitelj

On je, naime, osuđen na 150 godina zatvora zbog niza financijskih prijevara u kojima je, koliko je dosad poznato, nestalo 65 milijardi dolara. Nakon što je prijevaru, čisti model financijske piramide, obznanio svojoj najužoj obitelji - ženi Ruth, sinovima Andrewu i Marku te bratu Peteru - sinovi su mu okrenuli leđa, ali žena je ostala čvrsto uz njega. Kad se pak Mark ubio, ona se našla u sredini kao jedini saveznik čudovišta. “Bila je ljuta na mene. Pokušala je ne biti, ali to je bilo teško. Naime, znate, ja sam uništio našu obitelj”, rekao je Madoff.

A dugi je niz godina sve bilo uistinu sjajno, bez greške. Bernie je započeo posao 1960. godine, živjeli su sve bolje i bolje. Upravo zbog toga je Madoff odlučio ispričati svoju priču, nezadovoljan što su mediji razorili njegov život i njegovu obitelj pri čemu se njega potpuno pogrešno karakterizira. On želi jasno razdvojiti svoju kriminalnu djelatnost od onoga što smatra svojom legalnom karijerom.

“Ja nisam trebao posao savjetovanja za ulaganja. Ali prihvatio sam ga - ako mislite da sam se probudio jednog jutra i rekao - eto, htio bih kupiti avion ili jahtu i to ću napraviti - to je pogrešno. Imao sam više nego dovoljno novca da održavam svoj i način života svoje obitelji. Dopustio sam sebi da se nagovorim na nešto i to je moja pogreška. Mislio sam da ću se izvući iz toga za kratko vrijeme. Ali nisam mogao”, rekao je Madoff.

I posebno ga smeta što se nigdje ne može pročitati o njegovom uspješnom poslovanju, o sjajnim stvarima koje je učinio za financijsku industriju, o nagradama koje je dobio. “Nitko neće pokazivati simpatije za Bernijea Madoffa”, odgovrio mu je na to novinar Steve Fishman. “Slažem se”, rekao je Madoff uz zatomljeni smijeh.

A legalni posao je stvarno uspješno tekao. “Kad sam odlučio započeti biznis s 500 dolara pozvali su me iz regulatorne agencije jer nikad nisu čuli da bi netko krenuo u posao s tako malo novca. Tražili su poseban razgovor samnom da se uvjere da nisam sišao s uma”, navodi Bernie. Počeo je kao posrednik između onih koji su željeli kupovati ili prodavati male količine većinom obveznica. “To je bio posao bez rizika”, objasnio je.

On je naprosto imao “nos” za posao. “Uvijek sam imao dobar osjećaj za smjer u kojem će krenuti tržište jer sam vidio kako se kreću narudžbe”, rekao je.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:47