VRUĆI G20

Berlusconi popustio pritiscima: MMF i EU nadgledat će reforme u Italiji. Grčka i Italija glavne su teme u Cannesu

Odlučeno je i da se povećaju resursi MMF-a
 AP

CANNES - Italija je popustila pritiscima i pristala na monitoring MMF-a u provedbi reformi, objavili su Jose Manuel Barroso i Angela Merkel na summitu G20 koji se održava u Cannesu .

Talijanski premijer Silvio Berlusconi pristao je na MMF nakon sinoćnjih razgovora s čelnicima eurozone i američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Dužnička kriza Italije i Grčke glavne su teme razgovora u Cannesu.

- Danas smo dogovorili da će talijanska vlada svaka tri mjeseca slati izvješća o reformama - rekla je njemačka kancelarka.

Također, na summitu G20, skupine 20 vodećih ekonomskih sila u svijetu, odlučeno je da se povećaju resursi Međunarodnog monetarnog fonda s ciljem ublažavanja dužničke krize, no još nije odlučeno na koji način.

Predsjednik EU Herman Van Rompuy rekao je kako se europske i neeuropske zemljeu ne mogu dogovoriti o tome na koji način najbolje iskoristiti MMF. Službeni Washington je rezerviran no ostale članice G20 izvan Europe prihvaćaju taj prijedlog.

Detalji će biti razrađeni na sastanku ministara financija G20.

Vam Rompuy je također pozvao grčke političke snage da donesu politički koncenzus. Večeras je u grčkom parlamentu glasovanje o povjerenju vladi. Jučer je bilo dramatično u Ateni.

Vlada premijera Georgea Papandreua bila je na rubu kolapsa . On je zatražio referendum o paketu pomoći što je izazvalo pobunu u njegovoj stranci i EU. Prema zadnjim vijestima, Papandreou će ipak prepustiti vlast koalicijskoj vladi, ako dobije povjerenje parlamenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 21:09