INOSLAV BEŠKER IZ RIMA

Berlusconi: DAT ĆU OSTAVKU čim se usvoje ekonomske mjere

Nakon razgovora s talijanskim predsjednikom Napolitanom priopćeno je: Silvio predaje vlast
 AP

RIM - Izgubivši većinu u Zastupničkom domu u utorak popodne, talijanski premijer Silvio Berlusconi otišao je u Kvirinalsku palaču predsjedniku Republike Giorgiu Napolitanu, kojemu je najavio da će podnijeti ostavku netom Parlament izglasa Zakon o stabilnosti (praktički: državni proračun za 2012).

- Dajem ostavku jer sam izgubio većinu u parlamentu. Učinio sam to za dobrobit Italije - rekao je Berlusconi nakon razgovora s Napolitanom te dodao:

- Nije toliko važno tko će voditi vladu. Važnije je učiniti dobru stvar za ovu zemlju.

Berlusconi i dalje tvrdi da bi imao povjerenje, ali da “ne može postavljati pitanje povjerenja ama baš za svaki zakon”. Dakle - predao se, te se tako Italija u utorak uvečer našla na korak od raspuštanja Parlamenta i prijevremenih izbora, te na rubu krize Vlade i kraja Berlusconijeve ere. To je bilo jasno nakon glasanja o zaključnom računu Republike za koji je glasalo samo 308 zastupnika od 630.

Oporba je igru vodila majstorski: pribivala je sjednici i tako osigurala kvorum, naglasivši da to čini zbog odgovornosti, te omogućuje izglasavanje zaključnog računa - ustavno nužnoga za isplate od Nove Godine - bez obzira na to što su stranke sadašnje većine, dok su bile u oporbi, i na tome pokušale srušiti Prodijevu vladu. Nakon toga se naprosto suzdržala od glasanja. Glasalo ih je samo 309, od toga 308 za, 1 suzdržan.

Bilo je očito da je premijer Silvio Berlusconi ostao bez većine.

Tajnik oporbene Demokratske stranke Pierluigi Bersani na to je pozvao premijera da napokon podnese ostavku predsjedniku Republike.

Sjednica Zastupničkog doma je prekinuta, da se nastavi u srijedu u 11 sati.

Berlusconiju su na to ostale dvije mogućnosti: ili odstupiti, ili zahtijevati glasanje o povjerenju, u nadi da će nekoga od zastupnika koji su ga napustili nagovoriti ili natjerati da se predomisli. To je nada očajnika, bez konkretnog oslonca, pošto mu je okrenuo leđa čak i dosad najvjerniji ortak Umberto Bossi, koji ga je posljednji put izdao još 1994.

Bossi je digao ruke od Berlusconija prvo skrovito, a onda javno. U ponedjeljak se u sjedištu Sjeverne lige sastao “magični krug” Bossijevih doglavnika, gdje je prevladalo realistično mišljenje ministra unutrašnjih poslova Roberta Maronija da je većina prorajtana i da se badava tvrdoglaviti.

Uputili su Berlusconiju u Arcore ministra za pojednostavljenje Roberta Calderolija, ali se Berlusconi nije dao razlogu. U utorak prijepodne Bossi je naglas obznanio da je digao ruke: “Savjetovao sam Berlusconiju da učini korak u stranu”, objasnio je novinarima. “A koga biste podržali, Alfana?”, pitali su novinari. “A da koga ću drugog? Ne valjda tajnika Demokratske stranke?”, pravio se Bossi duhovit.

Angelino Alfano, tajnik Berlusconijeva Puka sloboda, teško može dobiti većinu u Parlamentu. U tu svrhu morao bi ostatke postojeće većine proširiti demokršćanskim centrom - a na to zasad ne pristaje Sjeverna liga. Ista bi poteškoća spriječila i Berlusconijeva doglavnika Giannija Lettu.

S druge strane, sve kad bi nakon toga eventualnog neuspjeha predsjednik Giorgio Napolitano dao mandat za sastav tehničke vlade na primjer Mariju Montiju, ni njemu većina nije zajamčena, a kad bi je i imao - bila bi prekrhka da bi mogla provesti žestoke reforme i gorke mjere za izvlačenje Italije iz procjepa nepovjerenja i nesposobnosti u kojemu su joj se izgubili i rast, i kreditna sposobnost. Iako su Demokratska stranka i njezini saveznici za osnivanje vlade nacionalnog spasa, široke koalicije, ona je zasad neizvediva bez berlusconista i Sjeverne lige, a zasad je nezamislivo i to da bi oni ušli u koaliciju s Berlusconijevim dušmanima. Uostalom, to bi bio brod luđaka u kojemu svatko vesla u drugom smjeru - ali u Italiji je i to moguće. Ipak, ne doima se vjerojatnim.

Nije suviše vjerojatna ni kratkotrajna vlada koja bi samo izmijenila sadašnji izborni sustav, koji je i njegov tvorac Calderoli iskreno nazvao svinjarijom. Stoga je najvjerojatnije razdoblje konsultacija, a onda raspuštanje Parlamenta i glasanje po sadašnjemu izbornom zakonu, negdje potkraj veljače ili u ožujku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:27