ZELENO SVJETLO

Beogradu formalni status kandidata: Srbija će otvoriti pregovore tek kad Hrvatska uđe u EU

Šefovi država ili vlada Europske Unije su u Bruxellesu i formalno Srbiji dodijelili status kandidata. Dobivanje statusa kandidata za Srbiju, kako je u Bruxellesu priznao i sam predsjednik te države Boris Tadić, samo je početak dugotrajnog puta prema punopravnom članstvu.

Nizozemski uvjet

Da bi dobila status kandidata, Srbija je morala postići neke dogovore s Kosovom o sudjelovanju Kosova na regionalnim forumima, kao i dogovor o slobodi kretanja ljudi i roba. Najvažnije države Unije poput Njemačke, Velike Britanije i Francuske uvjetovale su i davanje statusa kandidata Srbiji, kako su se diplomati iz tih država izrazili, “početkom normalizacije odnosa s Kosovom”.

Da bi Srbija dobila datum, morat će u dijalogu s Kosovom postići nove sporazume koji će voditi normalizaciji odnosa, a Njemačka i Velika Britanija inzistirat će na ukidanju svih paralelnih struktura koje Srbija drži na teritoriju Kosova, posebno na sjeveru. Nizozemska, koja je pristala na davanje statusa kandidata jer su uhićeni svi ratni zločinci koje je Haaški sud optužio, za određivanje datuma inzistirat će na dokazima da je Srbija poduzela mjere protiv onih koji su godinama skrivali te ratne zločince.

Hrvatsko iskustvo

Procjena je da bi najranije na summitu EU u prosincu ove godine mogla dobiti datum otvaranja pregovora. Procjena diplomata iz nekih članica je da bi eventualno u prosincu Vijeće EU moglo odrediti ljeto 2013. kao rok kada bi se mogli otvoriti pregovori o članstvu.

To bi značilo da će Srbija početi pristupne pregovore tek nakon što Hrvatska postane punopravna članica Unije 1. srpnja 2013.

Hrvatska je pozdravila potporu Unije za davanje statusa kandidata Srbiji, ali i otvaranje puta za približavanje Kosova EU. Predstavnici hrvatske Vlade također su izrazili spremnost da Srbiji, kao i drugim državama regije svojim iskustvom iz pregovaračkog procesa pomognu na njihovu putu prema EU.

I doista, hrvatsko je iskustvo jedino upotrebljivo jer su se modaliteti procesa proširenja EU znatno promijenili. Zato i u EU smatraju da Hrvatska ima što ponuditi drugim državama članicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:39