‘BRANILI SMO KOSOVO‘

Beograđanin poginuo dok se borio za Ruse, otac se oprašta: ‘Sine, ponosan sam što si dao život u borbi protiv sotone‘

Sudjelovanje u ratu u stranoj državi je od 2014. godine u Srbiji kazneno djelo

Ilustracija

 East2west News/willwest News// East2west News/willwest News /

Na ratištu u Ukrajini, gdje se dobrovoljno borio na strani ruskih snaga, poginuo je Strahinja Bjelica iz Beograda, prenosi Blic.rs. Rodbini je 30-godišnjak često slao fotografije i snimke s ratišta, a na jednoj od njih kaže da su “došli braniti Kosovo, ali u Ukrajinu”.

- Vidi bande. Idemo, radimo. Ljudi ne žele sjediti doma u miru, oni žele ići u rat - kaže Bjelica u nastavku videa, snimajući trojicu muškaraca u vojnoj opremi kako hodaju ispred njega.

Na drugoj snimci koju je slao rodbini govori da je “beba u kacigi”.

- Braćo moja, kakva sam ja beba u kacigi. Kad odem tamo, kad me snajperist nacilja u glavu, napravit ću takvu facu i bit će mu žao pucati. Samo će me ozlijediti u nogu - objašnjava Bjelica na videu.

Nakon što je poginuo na ratištu, njegova obitelj objavila je fotografije koje im je slao. Na njima uglavnom pozira s ostalim vojnicima. Oglasio se i njegov otac Gavrilo.

- Neka ti je laka zemlja ratniče moj, neka te anđeli čuvaju, kad mi nismo znali. Voli te tata - napisao je njegov otac u objavi.

Ispod jedne objave na TikToku o Strahinji, također je ostavio komentar.

- Sine moj, ponosan sam na tebe, dao si život u borbi protiv sotone i zla. Kao što si mi i rekao da će mi biti ponos, što ćeš se boriti protiv fašista za slobodu i križ časni - komentirao je Gavrilo.

Nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, u Beogradu je bila održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, koja se dotakla teme sudjelovanja građana Srbije u sukobu.

Vlast se obvezala suzdržavati od poticanja pojedinaca da sudjeluju, navodeći da će svi građani koji se ne pridržavaju Zakona biti sankcionirani. Sudjelovanje u ratu u stranoj državi je od 2014. godine u Srbiji kazneno djelo za koje je propisana zatvorska kazna u razdoblju do deset godina.

Prema podacima Veleposlanstva Ukrajine iz prosinca 2018. godine, više od 300 građana Srbije otišlo je u borbu, na rusku stranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 20:49