UBOJSTVO IZ MILOSRĐA

BELGIJA RAZMATRA EUTANAZIJU DJECE 'Zašto ne bi imala ista prava kao i odrasli?'

Pobornici proširenja eutanazije na djecu, uvjereni su kako je ova mjera ispravna kada se odnosi na djecu koja se nalaze u bezizlaznim bolovima i nema nade u ozdravljenje

U Belgiji, jednoj od najrazvijenijih europskih država, koja je među prvima legalizirala eutanaziju, otvorena je nova diskusija: imaju li i djeca pravo tražiti da budu usmrćena.

Tamošnje društvo je duboko podijeljeno; protivnici upozoravaju da djeca nisu sposobna donositi odluke poput odraslih ljudi, dok zagovornici ovog prijedloga uzvraćaju pitanjem „zbog čega djeca (smrtno bolesna, dakako) ne smiju imati jednaka prava poput odraslih osoba“?

Prijedlog da se maloljetnicima zakonski dozvoli pravo na eutanaziju predložila je Socijalistička stranka, koja je članica aktualne belgijske vlade, dok su u suprotnom taboru flamanski demokršćani, koji žele zaustaviti ovu inicijativu.

U Belgiji je eutanazija (ubojstvo iz milosrđa) legalizirana kada se radi o starijima od 18 godina, a vlada je počela razmatrati, treba li se ovo pravo proširiti i na maloljetnike. U istom zakonskom paketu, predlaže se i mogućnost da osobe u ranoj fazi demencije, također mogu zatražiti pravo na eutanaziju.

Pobornici proširenja eutanazije na djecu, uvjereni su kako je ova mjera ispravna kada se odnosi na djecu koja se nalaze u bezizlaznim bolovima i nema nade u ozdravljenje. Argument nije upitan, ali s druge strane, postavlja se pitanje koliko je netko tko ima osam ili četrnaest godina, u stanju donijeti racionalnu odluku kako želi umrijeti. Usto, nekoliko dvojbenih eutanazija posljednjih godina, otvorili su raspravu, nije li u Belgiji došlo do pretjeranog proširenja mogućnosti eutanazije na osobe koje nisu smrtno bolesne. Nedavno je eutanazirana osoba koja se nije mogla pomiriti s rezultatima promjene spola , a nešto prije toga i slijepi blizanci. Svi oni su mogli živjeti, i pitanje je smiju li se zahtjevi depresivnih pojedinaca, koristiti u prilog prava na ubojstvo iz milosrđa. U spomenutim slučajevima, odlučeno je da su to dovoljni razlozi za eutanaziju.

Belgija je eutanaziju uvela još 2002., ali isključivo ju primjenjujući na odraslima. Ubojstvo iz milosrđa je medicinski gledajući, jednostavan postupak – liječnici najprije pacijentima daju snažne sedative, a nakon toga, medikament koji zaustavlja rad srca. Otkako je eutanazija zakonski dopuštena, višestruko je povećan broj osoba koje su se odlučile na ovaj način prekinuti patnje, dok je 2003. eutanazirano 235 osoba, u samo jednom desetljeću broj pstupaka je povećan za preko pet puta i 2012. bilo je 1.432 prekida života. Statistika pokazuje kako se pacijenti u terminalnoj fazi sve češće odlučuju na rekid patnje, no do sada se radilo isključivo o punoljetnim osobama.

Osim u Belgiji, eutanazija je legalna još u Luksemburgu i Nizozemskoj, u kojoj se smiju eutanazirati već i 12-godišnjaci, ali uz odobrenje roditelja. U ostatku Europe, nešto slično dopušteno je još samo u Švicarskoj, iako se, tehnički gledano, ne radi o eutanaziji nego potpomognutom samoubojstvu. Švicarski liječnici smiju pomoći pacijentu ako želi umrijeti, međutim, oni ga ne smiju ubiti jer bi na taj način prekršili zakon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:55