RAT ZA VLAST

Basescu preživio pokušaj smjene iako se većina na referendumu izjasnila protiv njega

Konzervativni rumunjski predsjednik Traian Basescu jučer se borio za politički opstanak na referendumu kojim lijeva većina u parlamentu traži njegov opoziv
 AP

ZAGREB/BUKUREŠT - Rumunjski predsjednik Traian Basescu preživio je pokušaj da ga se smijeni s dužnosti, jer je na nedjeljni referendum o njegovu opozivu izašlo manje od 50 posto birača koliko je bilo potrebno da bi rezultati izjašnjavanja bili važeći.

Svjetske agencije i mediji prenose podatke izbornog povjerenstva prema kojima je na referendum izašlo 46 posto Rumunja s pravom glasa. Ističu da je riječ o nepotpunim i neslužbenim podacima koji ne uključuju glasove iz inozemstva i mogu varirati za tri posto. No, gotovo je sigurno da će službeni rezultati pokazati da je na referendum izašlo manje od 50 posto birača.

Rumunjski ustavni sud je, naime, odlučio da većina glasova izašlih na referendum nije dovoljna za smjenu Basescua te da na izjašnajvanje mora izaći barem 50 posto od 18,3 miljuna Rumunja s pravom glasa.

Mediji podsjećaju da je predsjednik svoje pristaše pozvao da ignoriraju referendum, no prenose i rezultate tzv. exit poll anketa prema kojima se više od 80 posto izašlih izjasnilo za opoziv.

Referendum protiv predsjednika pokrenuo je parlament, s dominantnom ljevičarskom Socijalno-liberalnom unijom (USL) premijera Victora Ponte, nakon što je konzervativnog Basescua suspendirao zbog optužbi da je prekoračio ovlasti.

Agencija Reuters u nedjelju je prenijela Basescuovu izjavu u kojoj je ustvrdio da su "Rumunji odbacili državni udar" te da je "plamen demokracije ostao upaljen".

CNN, međutim, prenosi Pontinu izjavu da bi Basescu trebao ozbiljno razmisliti ima li i dalje legitimiteta ostati u predsjedničkom uredu.

Prema ocjeni dopisnika BBC-a iz središnje Europe razlog nedovoljnom odzivu na referendum su, uz visoke ljetne temperature, rastuće nezadovoljstvo cijelom političkom elitom u zemlji koja se suočava s teškim ekonomskim problemima.

Rumunji odlučuju o smjeni predsjednika

Konzervativni rumunjski predsjednik Traian Basescu jučer se borio za politički opstanak na referendumu kojim lijeva većina u parlamentu traži njegov opoziv .

Pokušaj opoziva predsjednika dio je političkog obračuna rumunjske ljevice i desnice koji se intenzivirao otkako je na vlast došla vlada Victora Ponte, koja Basescua optužuje da je prekršio ustav miješajući se u politiku prethodne vlade.

Iznimno nepopularan

Basescu je iznimno nepopularan zbog podrške oštrim mjerama štednje koje je Rumunjska uvela u zamjenu za zajam Međunarodnog monetarnog fonda od 24 milijarde eura - što je uključivalo rezanje plaća u javnom sektoru za četvrtinu i dizanje poreza. Anketa televizije Ralitatea pokazivala je da bi 72 posto birača glasalo za njegov opoziv, a podržava ga samo 28 posto. Od gnjeva 18 milijuna birača mogla bi ga spasiti tek odluka Vrhovnog suda - Ponta tvrdi, punog Basescuovih ljudi - da referendum vrijedi samo ako na njega izađe barem polovica svih birača - i da zakon kojim je vlada u zadnji trenutak pravila pokušala promijeniti tako da bi bila dovoljna tek većina izašlih birača ne vrijedi.

Poziv na bojkot

Basescu je stoga birače pozivao na bojkot referenduma, a vlada je dotle činila sve da olakša glasanje: birališta su bila otvorena od 7 do 23 sata, uz obalu Crnog mora otvorena su dodatna birališta kako bi mogli glasati i oni koji su na odmoru. Do 14 sati glasalo je 21,37 posto birača, a anketa Ralitatea TV-a predviđala je izlaznost od 52,3 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:32