DRŽAVA BLAGOSTANJA

Barroso protiv smanjenja socijalnih prava zbog jačanja konkurentnosti: Socijalna zaštita dio je našeg DNK!

 AP

BRUXELLES - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso usprotivio se u četvrtak u Bruxellesu idejama da se zbog poticanja konkurentnosti dovodi u pitanje socijalno tržišno gospodarstvo i europski socijalni model.

"Neki kažu da bismo zbog problema s konkurentnošću mi trebali dovesti u pitanje naše socijalno tržišno gospodarstvo, naš socijalni model. Ne slažem se s tim. Komisija se ne slaže s tom analizom jer znamo i možemo vidjeti u praksi da su neke od najkonkurentnijih zemalja u Europi i svijetu upravo one zemlje koje su aktivnije u smislu socijalne Europe koju želimo graditi", rekao je Barroso u svom govoru na početku dvodnevne konferencije o zapošljavanju na kojoj sudjeluju najviši europski dužnosnici i predstavnici zemalja članica.

"Pred nama je vrlo važna zadaća povećanja konkurentnosti, posebice u nekim zemljama članicama, ali, bilo bi svakako pogrešno pokušavati razgraditi državu blagostanja i naš socijalni model, što je posebice važno za zemlje koje primaju financijsku pomoć i koje su pod pritiskom ekonomskih i proračunskih ograničenja", dodao je Barroso.

"Europska unija ima najbolji sustav socijalne zaštite u svijetu. Isto tako, socijalni dijalog, kolektivno pregovaranje i konzultacije dio su našeg DNK-a. Ne želimo da se socijalna kohezija i socijalna prava dovode u pitanje ili smanjuju za one kojima je to potrebno", rekao je predsjednik Europske komisije.

Barroso se također usprotivio nekim zemljama koje se u okviru pregovora oko višegodišnjeg proračuna EU-a zauzimaju za smanjenje socijalnih davanja i za ukidanje europskog fonda za prilagodbu globalizaciji, koji je namijenjen radnicima koji ostanu bez posla.

"Vrlo sam zabrinut zbog načina na koji se sada odvijaju pregovori o Višegodišnjem proračunskom okviru (MFF). Vjerujem da je socijalna odgovornost na državama članicama, ali bilo bi nezamislivo nemati socijalnu dimenziju na europskoj razini", rekao je Barroso.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:47