SKUPŠTINA UN-a

Barack Obama: 'Učinit ćemo sve da Iran nikad ne dođe do nuklearnog oružja'

'Nemojmo se zavaravati: nuklearno naoružani Iran nije izazov koji će se moći zaustaviti'

Američki predsjednik Barack Obama upozorio je danas da će Sjedinjene Države “učiniti ono što moraju” da bi spriječile Iran da dođe do nuklearnog oružja, ali je odbio popustiti pred pritiskom Izraela i postaviti jasne granice koje Teheran ne smije prijeći ako ne želi riskirati američki napad na svoja nuklearna postrojenja.

Jasna granica

- Nemojmo se zavaravati: nuklearno naoružani Iran nije izazov koji će se moći zaustaviti. To bi značilo prijetnju eliminacijom Izraela, prijetnju za sigurnost zaljevskih nacija i za stabilnost globalne ekonomije. Zbog toga će Sjedinjene Države učiniti ono što moraju da bi spriječile Iran da dođe do nuklearnog oružja - rekao je Obama u govoru pred Općom skupštinom UN-a, kojim se istovremeno obraćao svjetskim liderima i biračima kod kuće.

Sporni sastanak

Uoči govora Obaminu vanjsku politiku oštro je kritizirao njegov republikanski rival Mitt Romney.

- Vrijeme je za predsjednika koji će oblikovati događaje na Bliskom istoku, a ne samo biti milosrdan ili biti na milost ili nemilost događaja - rekao je Romney i ismijavao Obamin komentar nakon ubojstva američkog veleposlanika u Libiji da se zemlje nakon arapskog proljeća suočavaju s manjim zastojima na putu prema demokraciji. Romney je također kritizirao Obamu što se u New Yorku neće susresti s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, odnedavno i izravnim sudionikom američke predizborne kampanje.

Da sastanka neće biti jasno je već dva tjedna, nakon što je Netanyahu godišnjicu terorističkih napada 11. rujna iskoristio kako bi kritizirao Obamine tvrdnje da je diplomatski pritisak na Iran zasad dovoljan i da nema potrebe za definiranjem jasne granice preko koje Iran ne smije ići. Isječke iz toga govora Romneyjeva kampanja koristi u jednom od svojih spotova.

Prekršeno pravilo

“Činjenica je da je svakim danom Iran sve bliže nuklearnim bombama. Svijet Izraelu govori da čeka, da ima još vremena. A ja kažem: Da čekamo na što? Dokad da čekamo?”, kaže Netanyahu u spotu. Iza toga slijedi poruak: “Svijetu treba američka moć, ne isprike”. Neutralnost izraelskih državnika tijekom američkih kampanja dosad je bila apsolutno pravilo.

Ipak, pitanje je koliko to Romneyju može koristiti u pridobivanju židovskih birača - njih 70 posto podržava Obamu, samo 25 posto glasalo bi za Romneyja, pokazala je Gallupova anketa, a za manje od deset posto Židova u Americi politika prema Izraelu je najvažnija kad odlučuju o tome za koga će glasati. Većini je, kao i ostalim Amerikanacima, najvažnija ekonomija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 09:37