DEMOKRATI OKREĆU LEĐA

Barack Obama osamljen u potpori gradnji džamije

Vođa demokratske većine u Senatu, Harry Reid, jasno je poručio da džamija mora biti izgrađena negdje drugdje
US President Barack Obama pauses while speaking before signing the Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act at the Ronald Reagan Building in Washington, DC, July 21, 2010. AFP PHOTO / Saul LOEB
 AFP

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama ostaje sve usamljeniji u svojoj načelnoj potpori gradnji džamije u New Yorku nakon što se nekoliko vodećih dužnosnika Demokratske stranke izjasnilo protiv projekta islamske bogomolje nedaleko od srušenih “blizanaca”, objavio je danas The Times.

Harry Reid, vođa demokratske većine u Senatu i dojučerašnji Obamin mentor u Kongresu, jasno je poručio što misli o pitanju koje je pokrenulo višetjednu raspravu u SAD-u.

Reid je jasan

- Kad je riječ o Prvom amandmanu i zaštiti slobode religije, senator Reid to poštuje. Ali, misli da džamiju treba izgraditi na nekom drugom mjestu - rekao je glasnogovornik Reida, senatora iz Nevade koji trenutačno vodi političku borbu za preživljavanje u svojoj saveznoj državi. Istodobno, objavljeno je da je demokratski guverner države New York, David Paterson, dogovorio sastanak s voditeljima projekta kako bi razgovarao o alternativnim lokacijama za džamiju.

Stranačka baza

Očito je, dakle, da je Obama ostao sam u svojim stajalištima o potrebi obrane relgijskih sloboda, ali, kako kažu demokratski insajderi, “sam je kriv za to, jer je intervenirao tamo gdje to nije bilo potrebno i podijelio je stranačku bazu”.

Republikanci, piše The Times, nadaju se da će okrenuti demokrate jedne protiv drugih i protiv Obame.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 21:59