UTAJENO 100 MILIJARDI DOLARA

BANKARSKI DIV U SREDIŠTU SKANDALA: HSBC surađivao sa švercerima oružja i diktatorima!

Podaci obuhvaćaju period od 2005. do 2007. te više od 30 tisuća računa od 100 tisuća fizičkih i pravnih osoba iz preko 200 zemalja

Svjetski bankarski div HSBC našao se u središtu financijskog skandala nakon što je međunarodna grupa novinara otkrila kako je upleten u pronevjeru milijuna dolara te izbjegavanje poreza, javlja Guardian .

Naime, novinari Guardiana, Le Mondea, BBC-a i Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara, došli su u posjed dokumenata koji su procurili u javnosti, a koji otkrivaju kako je švicarska podružnica HSBC-a u omogućavala klijentima podizanje velikih količina novca u stranim valutama koje se rijetko koriste u Švicarskoj.

Vjeruje se kako je banka bogatim klijentima savjetovala kako izbjeći poreze te zatajiti milijune dolara. Prema pisanju stranih medija, HSBC je izdavao novčanice kojima je nemoguće ući u trag. Uz to, HSBC je osumnjičen i da je klijentima pomagao prikriti "crne račune" od europskih poreznih vlasti.

Isto tako, bankarski je div navodno surađivao i s kriminalcima te korumpiranim poduzetnicima među kojima su i trgovci oružjem koji su afričkoj djeci vojnicima slali minobacačke granate te posrednici diktatora zemalja Trećeg svijete kao i krijumčari "krvavih dijamanata".

Novinari su u dokumentima pronašli i postojanje privatnih računa slavnih osoba iz svijeta, od sporta preko Hollywooda do politike.

Riječ je o podacima koji obuhvaćaju period od 2005. do 2007. godine te više od 30 tisuća računa u posjedovanju 100 tisuća fizičkih i pravnih osoba iz preko 200 zemalja. Pretvoreno u novčanu vrijednost govori se o 120 milijardi dolara.

HSBC u svome priopćenju navodi kako su sigurnosne i informativne mjere značajno napredovale u odnosu na 2007. te da su poduzete sve mjere potrebne da se pročiste klijenti koji "ne zadovoljavaju nove standarde", čime je navodno smanjen broj klijenata za čak 70 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:44