BOLNA RASTAVA

BANDA RABINA 20 GODINA MUČILA ŽIDOVE PO NEW YORKU Plaćale ih žene da natjeraju njihove muževe na razvod

Uporne žene rabinima su plaćale i desetke tisuća dolara da urazume njihove supruge, a koristili su se elektrošokerima za konje i plastičnim vrećicama koje su stavljali muževima na glave

Trojicu rabina i još sedmoricu suučesnika sud u New Yorku tereti da su se bavili ucjenama, otmicama, iznudama pa i mučenjima ortodoksnih Židova kako bi ih natjerali da se razvedu od svojih žena! Naime, bandi rabina koju je predvodio 68-godišnji rabin Mandel Epstein i 55-godišnji mu kolega Martin Walmark, žene ortodoksnih Židova koje nisu mogle dobiti suglasnost muževa za razvodom plaćale su da uvjere njihove supruge u nužnost takvog čina.

Na suđenju koje traje u gradu Trentonu u New Jersiju otkrili su se detalji rada te neobične bande koja je ordinirala punih 20 godina u toj vjerskoj zajednici, javlja tv postaja CBS. Naime, žene od muževa nisu mogle ishoditi od muževa potrebnu dokumentaciju koju je zahtjeva tradicija. Uporne žene rabinima su plaćale i desetke tisuća dolara da urazume njihove supruge.

Kako je iznio tužitelj poduzetni kriminalni rabini izveli su oko 20 otmica, te su raznim sredstvima poput mučenja žrtava ili ucjena ishodili da oni svojim ženama daju potrebnu suglasnost za razvod.

Tužitelj je odbio bilo kakvu jamčevinu za članove bande, jer su se bojali da bi mogli pobjeći. FBI je pribjegao lukavstvu da stane na kraj čudnoj skupini, pa je jedna njihova agentica kao ortodoksna Židovka tražila usluge Epsteina zbog tvrdoglavog muža. Rabin Epstein se pohvalio da su njihove metode učinkovite te da koriste u uvjeravanju – elektrošokere koji se koriste prilikom parenja konja da se pastuh usmjeri na kobilu ili da svojim žrtvama stavljaju plastične vrećice na glavu.

Inače, razvod kod ortodoksnih Židova moguć je samo ako se složi muž te joj mora dati potvrdu rastave tzv. get kojim se onda brak može razvrgnuti. Inicijator razvoda može biti samo muž, mada žena ima pravo tražiti zaštitu rabinskog Suda ukoliko muž ne ispunjava jedno od svetih pravila braka. Ukoliko se ne dobije "get" pa i pod uvjetom da je brak razvrgnut građanskim putem, ortodoksna Židovka se ne smije ponovno udavati niti viđati s drugim muškarcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:17