PET POGINULIH U SUKOBIMA

Bahrein: Zemlja u kojoj Saudijci dokazuju moć

Sukobi između sunita i šijita u malenom Bahreinu mogli bi se preliti na regiju u kojoj su glavni rivali Teheran i Rijad
 AFP

MANAMA - U Bahreinu je jučer naftom najbogatija zemlja svijeta Saudijska Arabija pokazala da je spremna reagirati žestoko kao libijski pukovnik Moamar Gadafi ako se zaprijeti njenim interesima. Iako je zemlja-partner SAD tražio da u rješavanju nemira zaljevske zemlje ne primjenjuju nasilje i da radije pokrenu reforme, Saudijska Arabija odlučila je poslati tisuću vojnika i 500 policajaca iz Emirata preko mosta u Bahrein.

Po uzoru na Tahrir

Biserni trg, središte bahreinske prijestolnice Maname, jučer je bio pust nakon tjedana koje su na njemu proveli prosvjednici i po uzoru na egipatski Tahrir tamo podigli improvizirano šatorsko naselje.

Pet je osoba poginulo u rastjerivanju prosvjednika s trga, a državna je televizija emitirala snimku praznog trga.

Bahreinska je opozicija, pak, jučer objavila da je manifestacija sile vladarske obitelji al-Kalifa samo pojačala nezadovoljstvo većine stanovništva te je osudila kraljevu odluku da proglasi tromjesečno opsadno stanje.

Glavni rivali

Istaknuli su da upotreba sile protiv golorukog stanovništva neće pomoći u smirivanju sukoba između većinskog šijitskog stanovništva i sunitske vlasti. Analitičari dodaju da bi nasilje moglo radikalizirati i inače umjerene šijitske opozicijske stranke.

Sukob u Bahreinu opisuje se kao sukob između vladajuće sunitske elite i stanovništva koje čini 70 posto šijita. No, stručnjaci ističu da su u prosvjedima sudjelovali i suniti te da podjela na bogate i siromašne, odnosno one koji prosvjeduju nije uvijek i podjela na sunite i šijite. Ipak, vidljive razlike u bogatstvu između dviju bahreinskih vjerskih skupina i njihov otvoreni sukob imaju veliki značaj za cijelu regiju. U njoj su, naime, glavni rivali Saudijska Arabija, lider Arapskog poluotoka s mahom sunitskim kraljevima, sultanima i emirima, te Iran, centar moći šijitskog dijela arapskog svijeta kojemu je uvijek u interesu da proširi svoj utjecaj.

Saudijska Arabija, kažu analitičari, osjetljiva je na nemire vezane uz šijite u susjednim zemljama zbog vlastite šijitske manjine. Najveći dio njene naftne proizvodnje odvija se na istoku zemlje, blizu Bahreina, gdje je već bilo sukoba između šijita i sunita. Interesi SAD-a u toj regiji su veliki.

Čvrsti odnosi

U Bahreinu je smještena američka Peta mornarička flota, čiji je primarni cilj štititi saudijska naftna polja, odakle SAD uvozi 12 posto sirove nafte. No, teško bi saudijski potez mogao zaprijetiti odnosima Washingtona i Rijada.

Ostavio na cjedilu

Saudijsku reakciju na događanja u Bahreinu neki stručnjaci objašnjavaju kao pokazivanje mišića Teheranu i Washingtonu ako nešto zaprijeti saudijskim interesima. Iran bi, naime, u toj krizi mogao vrebati trenutak da potakne šijitske nemire u susjednim zemljama, a Washington je u slučajevima Egipta i Tunisa ostavio na cjedilu svoje dugogodišnje saveznike Hosnija Mubaraka i Zine Bin Alija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 19:25