NESREĆA U ENGLESKOJ

AVIONU OTPAO KOTAČ PRI SLIJETANJU Pogledajte briljantnu fotografiju nakon drame u East Midlandsu

 Air Accident Investigation Branch

Nevjerojatna fotografija pokazuje kotač koji se otrgnuo sa zrakoplova prilikom slijetanja na britansku zračnu luku East Midlands, piše Mirror .

Boeing 737, koji je nosio deset tona tereta iz francuske zračne luke Charles de Gaulle, proklizao je po sletnoj stazi nakon što je izgubio dio podvozja.

Srećom u incidentu dvojica pilota nisu ozlijeđena, a letjelica se zaustavila nakon stotinjak metara.

- Tijekom slijetanja na aerodrom East Midlands, kada je letjelica smanjila brzinu, kopilot je predao kontrole kapetanu koji je potom aplicirao pedalu kočnice kako bi isključio automatski sustav kočenja. Zrakoplov se zatresao i blago zakrivio kada je izgubio kotače na lijevoj strani podvozja - priopćio je Odbor za istragu zrakoplovnih nesreća.

Dodaje se kako je unutrašnji cilindar lijevih kotača napukao te je to uzrok nesreće.

U izvještaju stoji kako je teretni let počeo u Ateni te je nastavljen prema Parizu, a od tamo prema Ujedinjenom Kraljevstvu. Nesreća se dogodila 29. travnja 2014. godine.

Zrakoplov, koji je nosio deset tona tereta te osam tona goriva, prijavio je kontrolnom tornju da ima problema tijekom slijetanja.

- Kopilot je odaslao poruku tornju navodeći kako letjelica ima tehničke probleme nakon čega je kopilot drugog zrakoplova prijavio da vidi dim iz podvozja Boeinga 737. Bio je zabrinut da se letjelica možda nije zapalila - stoji u izvješću.

Iako se nije radilo o požaru, čim je zrakoplov dotaknuo stazu, podvozje se otkinulo, a Boeing je klizao 115 metara prije no što se 'nježno zaustavio'.

Frakturu na lijevim kotačima podvozja uzrokovala je 'jaka i lokalizirana toplina'. Prilikom pregleda kotači su bili 'unutar dozvoljenih vrijednosti'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:50