NOVI IZUM

AVION KOJI LETI NA MORSKU VODU? Američka vojska hvali se da je izumila novo gorivo koje će promijeniti svijet

U američkoj ratnoj mornarici tvrde da su razvili novo pogonsko gorivo koje bi radikalno moglo promijeniti svijet. Bazira se na nepresušnom izvoru - morskoj vodi, i već je proizvedeno i isprobano na barem jednom avionu na daljinsko upravljanje te na brodu, a u Pentagonu vjeruju da bi u masovniju i komercijalnu uporabu moglo krenuti za sedam do deset godina.

Brodovi bi mogli imati svoje posebne pogone za proizvodnju ovog goriva i tako bi na moru mogli ostati godinama. Sjajna je stvar da novo gorivo može ići u već postojeće motore. Očekuje se da bi galon (3,78 litara) novog goriva koštao u rasponu od tri do šest američkih dolara. Za usporedbu, galon kerozina u Americi košta oko 3,20 dolara.

Prema Daily Mailu , postupak kojim se dolazi do novog goriva ide otprilike ovako. Iz morske se vode ekstrahiraju ugljikov dioksid i vodik, a kako voda prolazi kroz posebno sagrađenu komoru, tretira je se s malo elektriciteta, što uzrokuje zamjenu vodikovih iona proizvedenih na anodi s dušikovim ionima, odnosno stvara se kisela voda.

U međuvremenu, na katodi se vodu reducira na plinoviti vodik, pri čemu se stvara dušikov hidroksid. Krajnji su proizvod vodik i ugljikov dioksid, dok se dušikov hidroksid ubacuje u preostalu morsku vodu kako bi neutralizirao njezinu kiselost.

Sljedeći je korak ubacivanje vodika i ugljikovog dioksida u vrelu reakcijsku komoru uz pomoć željeza kao katalizatora.

Plinovi se spajaju i nastaje dugi lanac nezasićenih ugljikovodika s metanom kao nusproduktom. Spomenuti nezasićeni ugljikovodici zatim stvaraju dulje molekule sa šest do devet ugljikovih atoma. U konačnici se sve pretvara u mlazno gorivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 11:39