POVIJESNI PREOKRET

AUSTRALIJA SLUŽBENO PRIZNALA IZBOR SPOLA U osobnim ispravama sada muško, žensko i neodređen...

 Matić/CROPIX

SYDNEY- Australska vlada najavila je u petak uvođenje novog označavanja spola u službenim ispravama, nudeći izbor između muškarca, žene i transrodne osobe.

Glavni državni odvjetnik Mark Dreyfus kazao je da će novo označavanje, koje stupa na snagu 1. srpnja, pojednostaviti stvari što se tiče promjene spola u službenim dokumentima koje izdaju vlasti.

"Priznajemo da se pojedinca može prepoznati ili identificirati unutar zajednice po spolu drukčijem od onog utvrđenog rođenjem ili neodređenim spolom", kazao je on u priopćenju.

Do odluke Canberre dolazi nakon što je australsko povjerenstvo za ljudska prava preporučilo 2009. da vlada uzme u obzir nacionalne smjernice glede informacija vezanih uz spol ili rod.

Nova pravila utvrđuju tako da svaki pojedinac mora moći izabrati između "M, Ž ili X (neodređen, transrodan, nespecificiran)".

Za promjenu spola uvjet neće biti da je do njega došlo kirurškom intervencijom ili hormonalnom terapijom.

Kad netko bude želio da mu se spol promijeni u svim službenim dokumentima, Dreyfus je kazao da će vlada prihvatiti medicinsku potvrdu, putovnicu valjanu zadnjih nekoliko godina s oznakom X ili rodni list koji svjedoči o željenom spolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 21:27