A NISU NI ZAŽIVJELI...

AUSTRALIJA ĆE KAŽNJAVATI VOZAČE S PAMETNIM SATOVIMA 'Vozači trebaju gledati cestu, a ne sat na ruci'

Jedva ste dočekali nabaviti svoj prvi pametni sat i sada ga želite pokazati svima? Nema problema, osim ako niste za volanom automobila u Australiji. Naime, policija australskih država Victorije i Novog Južnog Walesa kaznit će sve vozače koje uhvati kako gledaju u pametni sat na ruci. Osim toga, u problemima ćete biti ako koristite mobilni telefon, navigaciju ili bilo koji drugi elektronički uređaj tijekom vožnje.

Prema vijestima The Sydney Morning Heralda, policijska uprava Victorije navodi kako vozači mogu imati sat na ruci tijekom vožnje, no ne smijete odgovarati na pozive ili pristupati satu za provjeru poruka te zbivanja na društvenim mrežama. S druge strane, policija NJW-a nije željela objasniti trebaju li vozači skinuti pametni sat s ruke prije vožnje, no upozorila je kako se trebaju koncentrirati na cestu, a ne na sat koji nose.

Po uzoru na svoje kolege iz susjednih država, i policija Južne Australije je vrlo ozbiljna oko teških kazni za osobe koje neoprezno i neodgovorno voze. Iako tamo nije specificiran zakon protiv nošenja pametnog sata tijekom vožnje, redarstvenicima je naloženo da budu vrlo oprezni. Ako, u slučaju nesreće, policija otkrije da vozač ima pametni sat provjerit će se zapisi s uređaja ne bi li se ustanovilo je li korišten tijekom vožnje.

Problematika pametnih satova tijekom vožnje sigurno zadaje glavobolju vlastima diljem svijeta. Trenutačno se mali broj ljudi koristi novim uređajima, međutim analize predviđaju da će tijekom 2015. gotovo 28 milijuna osoba posjedovati pametni sat.

Newyorški odvjetnik Jeffrey Levine, koji se specijalizirao za prometne prekršaje, navodi kako će policiji biti vrlo teško nadzirati vozače u kršenju zakona čak i ako zakonodavstvo donese nove odredbe koje kontroliraju korištenje pametnih satova tijekom vožnje.

- Vozači bi trebali imati obje ruke na upravljaču i oči na cesti. No, ukoliko osoba provjerava informaciju na pametnom satu, policajac može pomisliti da vozač provjerava koliko je sati, što je u potpunosti legalno - zaključuje Levine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:38