BIZARAN SUKOB

ATEISTIČKA KINA OPTUŽILA DALAJ LAMU ZA SVETOGRĐE 'Kaže da se neće reinkarnirati? To je nemoguće!'

 AFP

PEKING - Kineski guverner Tibeta optužio je Dalaj Lamu za svetogrđe protiv budizma, jer je izjavio da se možda neće reinkarnirati nakon smrti.

Kineska komunistička partija, deklarirano ateistička, tvrdi da je naslijedila pravo od kineskih careva proglasiti novu reinkarnaciju Dalaj Lame nakon smrti postojećeg.

No, aktualni Dalaj Lama, nositelj nobelove nagrade za mir, izjavio je kako se neće reinkarnirati u Kini ako Tibet ne bude slobodan, te da nitko, pa ni Kina, nema pravo izabrati njegovog nasljednika radi ispunjavanja političkih ciljeva.

Dalaj Lama pobjegao je iz Kine 1959. godine, nakon neuspjelog ustanka protiv kineske vladavine u Tibetu, a vjeruje kako bi njegova titula mogla nestati s njegovom smrću.

Brojni Tibetanci zabrinuti su zbog najave da će Kina proglasiti sljedećeg Dalaj Lamu nakon skandala koji se dogodio 1995., kada je Dalaj Lama proglasio dječaka u Tibetu reinkarnacijom Panchen Lame, druge vrhovne figure tibetanskog budizma. Kineske vlasti smjestile su dječaka u kućni pritvor, i postavile drugog kao zamjenu.

Kineski guverner Tibeta, Padma Choling, bijesno je reagirao na najave Dalaj Lame da bi se mogao ne reinkarnirati.

- Mislim da je to svetogrđe spram religije i tibetanskog budizma, rekao je Choling.

- Ako kaže da nema reinkarnacije onda nema reinkarnacije? Nemoguće! Nitko u tibetanskom budizmu ne bi pristao na to. Moramo poštivati povijest, poštivati a ne skrvniti tibetanski budizam, izjavio je Choling.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:03