AZIL ILI IZRUČENJE?

Assangeovi prijatelji izgubit će novac koji su mu dali za jamčevinu: Nije smio prenoćiti u veleposlanstvu

'Ako netko u Britaniji osjeća potrebu ući u neko veleposlanstvo zatražiti azil, mislim da si mi kao društvo moramo postaviti puno pitanja'
 AP

LONDON - Osim što je samog sebe doveo u situaciju da mu prijeti ponovno uhićenje prekršivši odredbe svoje jamčevine kad je zatražio azil i prenoćio u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu , osnivač WikiLeaksa Julian Assange u nevolju je doveo i sve prijatelje koji su položili novac za njegovu jamčevinu u prosincu 2010.

Tisuće funta dali su, između ostalih, redatelj Ken Loach, novinar John Pilger i pripadnica britanske društvene kreme Jemima Khan. Khan je izjavila da ju je iznenadio Assangeov postupak. Vaughan Smith, kod kojeg je Assange živio više od godinu dana, priznao je da se boji da će izgubiti svoj novac, ali je naglasio da mu je Assange blizak prijatelj kojemu je život uistinu ugrožen te da mu stoga nije žao riskirati ogroman financijski gubitak za svoju obitelj.

Assange u veleposlanstvu Ekvadora: Prijeti mu uhićenje!

Assangea je opisao kao smirenog i hrabrog čovjeka koji vjeruje u ono što radi, zbog čega ga je njegov postupak osobito iznenadio.

- Nismo se čuli dva tjedna. A ako netko u Britaniji osjeća potrebu ući u neko veleposlanstvo zatražiti azil, mislim da si mi kao društvo moramo postaviti puno pitanja, izjavio je Smith za The Telegraph.

Assange se i dalje nalazi u veleposlanstvu, gdje razgovara sa svojim odvjetnicima, pokušavajući sve da izbjegne izručenje Švedskoj koja ga traži zbog optužbi za seksualno zlostavljanje volonterki iz WikiLeaksa .

Gavin Macfadyen, direktor Centra za istraživačko novinarstvo posjetio je Assangea u veleposlanstvu.

- On je dobro. Vrlo je dobro raspoložen i istinski je zahvalan veleposlanstvu na toplom gostoprimstvu, izjavio je Macfayden novinarima okupljenima ispred zgrade veleposlanstva.

- Uskoro će izdati izjavu. Meni je objasnio zašto se odlučio na odlazak u veleposlanstvo, ali njemu ću ostaviti da vam to kaže, dodao je Macfayden.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:29