AFERA WIKILEAKS

Assange: Snimaju me i prate stalno, 24 sata na dan

 AP

LONDON - Nakon više od pola godine u kućnom pritvoru Julian Assange, osnivač i čelna osoba WikiLeaksa, danas se pojavio ispred više desetaka novinara i prosvjednika koji su mu došli iskazati potporu uoči suđenja kojim će se odlučiti hoće li biti izručen Švedskoj, gdje ga se tereti za silovanje.

Assange se pojavio danas prije deset sati ispred zgrade Vrhovnog suda u Londonu praćen glasnogovornikom WikiLeaksa Kristinnom Hfranssonom. Na brojna pitanja novinara nije odgovarao. Kada se prošli put našao na sudu, odlučeno je da će biti izručen Švedskoj, na što je uložio žalbu. Ovoga tjedna, uz novi odvjetnički tim, predvođen jednom od najboljih odvjetnica za ljudska prava u zemlji, Gareth Pierce, Assange će pokušati spriječiti odluku suda.

40. rođendan

Prošlo je gotovo sedam mjeseci od kada je Julian Assange stavljen u kućni pritvor nedaleko od Londona, u engleskoj pokrajini Norfolk, gdje je nedavno proslavio i svoj 40. rođendan.

U snimci nedavno objavljenoj na web stranici britanskog dnevnog lista The Daily Telegraph pokazao je kako izgleda njegova svakidašnjica. Iako je Julian Assange pod istragom, pa time osumnjičen, ali ne i optužen, uvijeti njegova pritvora su “pretjerani i nečovječni.”

U kratkom filmu, koji je svojevrstan videodnevnik njegovih dana u pritvoru, prikazane su kamere koje danonoćno snimaju Juliana Assangea u njegovim svakidašnjim aktivnostima.

Osim toga, osnivač WikiLeaksa svaki se dan mora javljati u obližnju policijsku postaju, što mu ionako ograničava sudski ograničeno kretanje. Snimka prikazuje i službenike tvrtke za praćenje koji oko njegovih gležnjeva vežu specijalne narukvice. U kući su kutije s dvije antene povezane s narukvicom; jedna prati njegovo kretanje, a druga “javlja” u London što je snimljeno.

Slaba internetska veza

Julian Assange je od početka suđenja početkom godine, kada je pušten uz jamčevinu u čije su se prikupljanje uključile brojne osobe iz javnog života Britanije, privremeni dom pronašao kod Vaughna Smitha, novinara i osnivača novinarskog kluba Frontline Club.

U ranijem razgovoru za Jutarnji list Smith je potvrdio da je njegov dom pod stalnim nadzorom, a internetska veza značajno slabija otkad u njemu boravi osnivač najvećeg zviždačkog projekta u povijesti.

Opis prijestupa

Na današnjem saslušanju Assangeova obrana je zatražila “pravedan, točan i ispravan” opis seksualnog prijestupa za koji ga se tereti, navodeći da je Assange žrtva “filozofskog i sudskog neslaganja engleskog i švedskog zakona”.

Prema engleskom zakonu, naime, Assangeov slučaj ne smatra se silovanjem, a obrana tvrdi da je Šveđanka, koja ga optužuje da ju je prisilio na spolni odnos dok je spavala, pristala na seksualni odnos taj put, kao i ranije.

Nagrađivani australsko-britanski novinar John Pilger je za Jutarnji list izjavio: - Ovdje sam kako bih podržao Juliana. Nadam se da će sud presuditi u njegovu korist. U protivnom, radilo bi se o ozbiljnoj povredi ljudskih prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 19:37