ISIS NAPREDUJE

ASADOV REŽIM GUBI ISTOK SIRIJE Džihadisti pred osvajanjem ključne zračne baze, njegova zadnjeg uporišta

 AFP

DAMASK - Borci Islamske države (IS) napredovali su prema ključnoj zračnoj luci koja je zadnje uporište režima na istoku Sirije u četvrtak, a sirijski predsjednik Bašar al-Asad ocijenio je netočnim da im saveznički zračni napadi pomažu protiv IS-a.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), udruga sa sjedištem u Velikoj Britaniji, objavila je da je IS u četvrtak preoteo vladinim snagama selo Jufrah u pokrajini Deir al-Zour.

IS sada napreduje prema zračnoj bazi koja je posljednje uporište režima u toj regiji, a pred njima vladini vojnici povukli su se u smjeru zračne baze, navodi SOHR.

IS, koji se odvojio od terorističke mreže al-Qaide, zadnjih je mjeseci imao velikih uspjeha u osvajanju teritorija istočne i sjeverne Sirije zbog čega je zračne napade protiv njih pokrenula međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama.

Predsjednik Asad je, međutim, zračne udare međunarodne koalicije ocijenio kao "tek kozmetičke".

U intervjuu za francuski časopis Asad je rekao da su za uništenje terorizma potrebne "kopnene snage koje poznaju geografske pojedinosti regija i koje bi se kretale usporedo sa zračnim napadima".

"Zbog toga, nakon dva mjeseca zračnih napada saveznika, nema opipljivih rezultata na tlu. I zato nije istina da nam zračni napadi saveznika pomažu", rekao je Asad za list Paris-Match.

Savezničkim zračnim udarima na IS sve su nezadovoljnije druge oružane skupine koje u Siriji žele svrgnuti Asadov režim. S tim pobunjeničkim skupinama ranije su zapadne zemlje simpatizirale dok su željele Asadov pad, no prijetnja IS-a, radikalne islamističke sunitske skupine mogla bi zbližiti Asada i Zapad.

U Siriji sukobi traju već četiri godine od izbijanja pobune protiv Asadova režima 2011. Prema podacima aktivista dosad je ubijeno 200.000 ljudi, unutar zemlje je 6,45 milijuna raseljeno, a više od 3 milijuna je izbjeglo iz Sirije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:50