JOHN KERRY

'Asad uporabom klora prekršio kemijski sporazum'

A handout picture released by the official Syrian Arab News Agency (SANA) on September 19, 2013 shows Syrian President Bashar al-Assad speaking during an interview with Fox News in the capital Damascus. Assad pledged to destroy his stockpile of chemical arms but warned it would take a year to do so. AFP PHOTO/HO/SANA --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SANA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ---
 AFP

WASHINGTON - Američki državni tajnik John Kerry optužio je u četvrtak režim sirijskog predsjednika Bashara al Assada da je uporabom oružja s klorom ove godine prekršio međunarodni ugovor o uništenju svog kemijskog arsenala.

"Postoje dokazi da je Assad upotrijebio klor", rekao je Kerry pred vanjskopolitičkim odborom Zastupničkog doma. Već je i ranije spominjao takve sumnje protiv Damaska, ali nikada nije bio tako izričit.

Sjedinjene Države se usto "pitaju o nizu drugih činjenica" koje su "predmet istrage i mogle bi značiti povredu međunarodne konvencije o kemijskom oružju", dodao je šef američke diplomacije.

Klor se kao kemijsko oružje koristio u Siriji "sustavno i opetovano", potvrdila je 10. rujna Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) zadužena za istragu o navodnim napadima plinom u toj ratom zahvaćenoj zemlji.

Istraga o uporabi klora najavljena je koncem travnja pošto su SAD i Francuska optužili režim da se u napadima na pobunjenike koristio industrijskim kemijskim proizvodom.

Po međunarodnom ugovoru zaključenom u rujnu 2013., sirijska vlada je zapravo uništila svo kemijsko oružje koje je prethodno popisala u izjavi koju je predala OPCW-u, ali se nastavljaju pregovori o mogućim pogrješkama i propustima u sastavljanju tog popisa.

Režim sirijskog predsjednika Basara al Assada i pobunjenici međusobno se optužuju za uporabu kemikalija, među kojima i klora, od početka tog krvava sukoba u ožujku 2011.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:31