GRAĐANSKI RAT

ASAD PROGLASIO OPĆU AMNESTIJU ZA DEZERTERE Sirijski lider u očaju zbog turske vojne akcije?

A handout picture released by the official Syrian Arab News Agency (SANA) on September 19, 2013 shows Syrian President Bashar al-Assad speaking during an interview with Fox News in the capital Damascus. Assad pledged to destroy his stockpile of chemical arms but warned it would take a year to do so. AFP PHOTO/HO/SANA --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SANA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ---
 AFP

DAMASK - Sirijski predsjednik Bašar al Asad proglasio je u subotu opću amnestiju za dezertere i sve koji se nisu odazvali mobilizaciji u toj ratom zahvaćenoj zemlji, javlja službena novinska agencija Sana.

Ovo je drugi put u nešto više od godinu dana da Asad proglašava takav oprost koji će se primijeniti uz uvjet da se dezerteri predaju u roku od mjesec dana ako su u zemlji, a dva mjeseca ako su u inozemstvu.

Sirijska vojska, koja se više od četiri godine bori s pobunjenicima i s džihadistima, sve češće trpi poraz jer se bori na bojišnicama diljem zemlje.

Sirijske vlasti su početkom srpnja pokrenule u javnosti veliku kampanju pozivajući građane da se priključe vojsci oslabljenoj zbog sve većih ljudskih gubitaka i slabog odziva na mobilizaciju.

Od početka sirijskog rata u ožujku 2011. poginulo je više od 80.000 vojnika i pripadnika prorežimskih milicija, što je trećina od 230.000 poginulih koliko ih je ukupno popisao Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Ta nevladina organizacija navodi da se više od 70.000 Sirijaca, pa i pristaša režima, ne želi odazvati pozivu na mobilizaciju.

Prema procjenama stručnjaka, zbog ljudskih gubitaka u borbama, dezerterstva ili neodazivanja na mobilizaciju, sirijske snage su se od ožujka 2011. smanjile za polovicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:40