PRIJELAZNA VLADA ZA SIRIJU?

Asad neće otići zbog UN-a, ali mogao bi zbog oporbe koja mu uzima teritorij

Dok se iz Ženeve čekala vijest je li postignut dogovor o načinu provedbe mirovnog plana u Siriji, s terena su stizale dojave da pobunjenici osvajaju sve više teritorija na sjeverozapadu zemlje, uz granicu s Turskom.

Prijelazna vlada

U subotu navečer u Ženevi je objavljeno da je na sastanku šefova diplomacija pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i drugih predstavnika Akcijske grupe za Siriju postignut sporazum o formiranju prijelazne vlade i načelima primjene mirovnog plana. U zajedničkom priopćenju koje je na kraju skupa pročitao međunarodni predstavnik za Siriju Kofi Annan nije se spominjao sirijski predsjednik Bašar al-Asad: dogovoreno je da u prijelaznoj vladi budu i članovi sadašnje vlade, objavio je Annan.

- Asad će morati otići - bila je izravna američka državna tajnica Hillary Clinton na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Vijeće sigurnosti u travnju je usvojilo mirovni plan za Siriju od šest točaka, koji uključuje i potpuni prekid vatre. Annan je nakon sastanka pročitao da je dogovoreno da prijelazna vlada ima izvršne ovlasti, u njoj će moći biti članovi sadašnje vlasti, oporbe i drugih skupina, a osnovat će se na osnovi zajedničkog dogovora. Annan je poručio kako sumnja da će Sirijci u vladu odabrati ljude koji su okrvavili ruke.

Asad je prošlog tjedna objavio da je “zemlja u ratu”, nakon što je objavljeno da su njegove snage izgubile kontrolu nad velikim dijelovima teritorija uz granicu s Turskom. Reporter londonskog Sunday Timesa prenosi kako su na cestama oko Alepa, najvećega sirijskog grada, deseci izgorjelih tenkova i oklopnih vozila, a u brojnim selima nema ni traga Asadovim vojnicima ili policajcima. Umjesto njih, cestama patroliraju pobunjenici. “Oslobodili smo većinu područja oko Alepa, naš idući cilj je sam grad Alep”, najavio je Abu Omar, zapovjednik lokalne jedinice u sastavu Sirijske oslobodilačke vojske.

Vojska raste

Rekao je da će pobunjenička vojska uskoro kontrolirati sva sela i gradove uzduž tursko-sirijske granice. S britanskim novinarima Abu Omar je razgovarao u Daret Ezahu, mjestu 30-ak kilometara od Alepa.

Zapadni reporteri bilježe kako Sirijska oslobodilačka vojska rapidno raste u posljednjih nekoliko tjedana, otkako im stiže zapadno naoružanje, čiju nabavu financiraju Saudijska Arabija i Katar. Ankara je demantirala vijest da su turski vojni kamioni do granice sa Sirijom dovezli naoružanje za pobunjenike.

Grupirali avione

Pobunjenici se nadaju da će Turska olabaviti svoju graničnu kontrolu i olakšati prebacivanje oružja, nakon što im je Sirija srušila avion. Jučer popodne je objavljeno da je Turska grupirala svoje borbene avione F-16 uz turbulentnu granicu sa Sirijom nakon što se nekoliko sirijskih helikoptera previše približilo turskom teritoriju. Pri tome nisu ušli u njegov zračni prostor.

Umalo dobio viteški red od kraljice

Britanska kraljica Elizabeta zamalo je odlikovala sirijskog diktatora Bašara al-Asada Velikim križem viteškog reda svetog Mihovila i svetog Juraja. Sunday Times došao je do dokumenata o Asadovu posjetu Londonu 2002., gdje je dočekan s počastima: primili su ga kraljica i princ od Walesa, ručao je s Blairom u Downing streetu i održao govor u parlamentu. List piše da je sramotno to što je Blair Asadu priredio crveni tepih usprkos zločinima za koje ga se teretilo. Blairov glasnogovornik rekao je da je Asadova politika bila ispravna za to vrijeme. ( S. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:40