SJEVERNA FRANCUSKA

Arheolozi pronašli vremensku kapsulu s porukom: Njihov kolega ju je sakrio prije 200 godina

Pregledavajući ostatke galskog sela, studenti su otkrili zemljani lonac u kojem se nalazila staklena bočica

Arheolozi, ilustracija

 Ailike Creative/panthermedia/profimedia/Ailike Creative/panthermedia/profimedia

Tim studenata volontera na arheološkom iskopavanju u sjevernoj Francuskoj pronašao je staklenu bočicu s porukom arheologa koji je na istom mjestu prije gotovo 200 godina također obavljao iskapanja.

Pregledavajući ostatke galskog sela na vrhovima litica u blizini Dieppea, studenti su otkrili zemljani lonac u kojem se nalazila staklena bočica.

‘‘Bila je to vrsta bočice s mirisnom solju koje su žene nosile oko vrata‘‘, rekao je vođa arheološkog tima Guillaume Blondel, koji vodi arheološku službu za grad Eu. Dodao je kako je u boci bila poruka na papiru, smotana i povezana koncem.

‘‘PJ Féret, rodom iz Dieppea, član raznih intelektualnih istraživanja u ovom golemom području poznatom kao Citte de Limes ili Cezarov logor‘‘, stoji u pronađenoj poruci.

Féret je bio lokalni uglednik, a općinski zapisi potvrđuju da je izvršio prvo iskopavanje na tom mjestu prije 200 godina.

‘‘Bio je to apsolutno čaroban trenutak‘‘, rekao je Blondel dodajući kako se znalo da su na tom mjestu bila iskopavanja u prošlosti.

‘‘Ponekad nađete vremenske kapsule koje za sobom ostavljaju stolari dok grade kuće. Ali to je vrlo rijetko u arheologiji. Većina arheologa radije misli da nitko neće doći za njima jer su oni obavili sav posao‘‘, kazao je Blondel.

Nadodao je da je dosad na nalazištu pronađeno nekoliko keramičkih artefakata iz glaskog doba starih oko 2000 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:42