MOĆNA MEDIJSKA KUĆA

Arapska Al-Jazeera u lovu na tri TV zvijezde iz Hrvatske, Srbije i BiH

Katarska je kuća kupila u Sarajevu propalu NTV 99 i planira veliki balkanski medijski projekt. Zaposlit će 40 novinara

ZAGREB - Početkom sljedeće godine trebao bi početi s emitiranjem program poznate arapske televizije Al-Jazeera za Balkan. Da najpoznatija arapska televizijska mreža dolazi u Sarajevo, potvrđuje i oglas za generalnog direktora zaduženog za balkansku regiju, koji je prije nekoliko dana objavljen i u Hrvatskoj.

Nova radna mjesta

Al-Jazeera Balkan će, naime, sjedište svoga regionalnog centra imati u Sarajevu, a preko satelita i kabelskih operateta pokrivat će, osim BiH, i Srbiju te Hrvatsku. Premda se u sarajevskim medijima još od ožujka, kad je stigla prva vijest o dolasku Al-Jazeere, spekulira o imenima mogućih novinarskih zvijezda koje su navodno već pozvane na razgovore, službenih informacija o tome tko će raditi za poznatu katarsku TV kuću zasad nema.

Dnevni avaz je, doduše, u subotu objavio da će na Al-Jazeera Balkan posao dobiti 100 ljudi, od kojih oko 40 novinara iz zemalja bivše Jugoslavije, odnosno BiH, Srbije te Hrvatske. Unatoč tome, nikakvi natječaji još nisu raspisani, a na engleskom portalu Al-Jazeere Network stoji da nema raspoloživih radnih mjesta.

Posebna obuka

No, Al-Jazeera je navodno zainteresirana za tri televizijske zvijezde iz Hrvatske, Srbije i BiH, koje bi trebale privući gledatelje. Tko god dobio posao na Al-Jazeeri, prije nego što počne raditi mora proći posebnu obuku u sjedištu kompanije u Dohi, u Kataru, koja traje od tri tjedna do tri mjeseca. Neslužbene informacije koje su s Al-Jazeere došle do Hrvatske govore da će otvoriti ured i u Zagrebu te da će u Hrvatskoj, osim novinara, tražiti i voditelje.

Mediji u BiH pisali su i kako Al-Jazeera već prevodi 600 do 800 sati materijala za područje bivše Jugoslavije.

Prve najave o dolasku Al-Jazeere na ove prostore čule su se prije sedam mjeseci kad su gradske vlasti Sarajeva odbile preuzeti vlasništvo nad tvrtkom PEP i njezinim kanalom NTV 99. Umjesto grada, vlasnik NTV-a 99 postala je Al-Jazeera za navodno 1,2 milijuna eura, a do kraja godine bi, prema pisanju Dnevnog avaza, trebali investirati još deset milijuna eura.

Još sredinom srpnja Al-Jazeera je registrirala tvrtku u Sarajevu kako bi poštovala zakonske odredbe prema kojima vlasnici domaćih medija ne mogu biti stranci, nakon čega su od nadležne agencije dobili odobrenje za preuzimanje NTV-a 99, odnosno onoga najvažnijeg - frekvencije. Mediji u BiH pišu i kako je Al-Jazeera već odbrala prostore za svoje sarajevsko sjedište, i to u Importanneu, modernom poslovno-trgovačkom centru.

Tvrtka koja se širi

I dok mnogi mediji zbog gospodarske krize moraju smanjivati troškove i otpuštati ljude, Al-Jazeera se širi. Tako uz postojećih 70 dopisništava namjeravaju otvoriti još desetak. Prema nekim informacijama, Al-Jazeeru gleda više od 180 milijuna ljudi.

Na Zapadu je postala slavna tijekom rata u Afganistanu 2001. godine kad je izazivala goleme probleme američkim ratnim planerima jer je izvještavala iz Kabula gdje je imala dopisništvo, a izvještaji se često nisu podudarali s onim što je službeni Washington tvrdio.

Globalni domet za samo 15 godina

Al-Jazeera (što znači otok) osnovana je 1996. godine i isprva je bila fokusirana na Srednji istok i prostor arapskoga govornog područja koji je pokrila gotovo u potpunosti. Iako su se poslije pojavile i neke druge televizije, Al-Jazeera je sačuvala svoj utjecaj. No, svjesni svojih potencijala, 2003. otvaraju web stranicu na engleskom, da bi tri godine poslije pokrenuli i program Al-Jazeera English koji se emitira iz Dohe, Kuala Lumpura, Londona i Washingtona. ( Ž. T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:27