DEAL S VLADOM

APPLE U PANICI: 'Nismo znali da NSA ima ulaz u iPhone. Nama je privatnost korisnika jako važna'

Kompanija negira da je surađivala sa špijunskom agencijom kao što tvrde nedavno otkriveni dokumenti iz 2008. godine

Nimalo iznenađujuće, Apple je u priopćenju za javnost jučer kategorički negirao da je surađivao s Nacionalnom sigurnosnom agencijom (NSA) u špijuniranju svojih korisnika preko svojevrsnog “stražnjeg ulaza” u svaki iPhone.

Tvrtka iz Cupertina reagirala je na dokumente koji su u javnost procurili u utorak, a iz kojih proizlazi da je NSA od 2008. godine nadzirala Appleove pametne telefone pomoću spyware softvera zvanog “Dropoutjeep”.

Kada bi taj softver bio ubačen na iPhone, mogao je pristupiti korisnikovim podacima, aktivirati mikrofon i kameru, presretati poruke i uz pomoć repetitora preciznije nego inače odrediti točnu lokaciju vlasnika telefona.

“Apple nikada nije radio s NSA-om na kreiranju stražnjeg ulaza u bilo koji od naših proizvoda, uključujući iPhone. Dodatno, nismo bili svjesni postojanja ovog navodnog NSA-ina programa koji je bio usmjeren protiv naših proizvoda. Mi istinski i duboko brinemo o privatnosti i sigurnosti naših korisnika. Naš tim kontinuirano radi na tome da napravi naše proizvode još sigurnijima te olakšavamo našim korisnicima da neprestano nadograđuju svoj softver kako bi bio u skladu s najnovijim postignućima”, stoji u Appleovu priopćenju.

Ili u prijevodu - muž uvijek posljednji dozna. Za Apple nezgodni dokumenti potječu iz listopada 2008. godine, što bi dalo naslutiti da je program bio osmišljen za ranije verzije Appleova mobilnog operativnog sustava iOS. Pozivajući se na osobu upoznatu s problematikom, Wall Street Journal prenosi Appleovo mišljenje da ovaj spyware nije usmjeren na najnovije verzije njihova hardvera - od iPhonea 5 nadalje - te posljednju reviziju softvera, iOS 7.

Dokument koji se odnosi na Apple pritom je samo dio veće datoteke koja detaljno razlaže načine na koji je NSA pristupala opremi koju su proizvodile druge tehnološke tvrtke, poput Cisco Systemsa ili Juniper Networksa i drugih. Još u kolovozu pojavili su se medijski navodi da su američke i sigurnosne agencije drugih zemalja koristile specijalna softverska rješenja kako bi uređaje spojive na internet - kao što su prijenosna računala, tableti i posebice pametni telefoni - pretvorili u digitalne prislušne postaje.

Takvi se programi navodno često stvaraju, ali i instaliraju, bez znanja proizvođača uređaja.

Priopćenjem se oglasila i NSA.

“Budući da koristi komercijalnu tehnologiju koju proizvode američke kompanije, i vlada Sjedinjenih Američkih Država jednako je zabrinuta kao i javnost za sigurnost tih proizvoda. Premda ne možemo komentirati konkretne i navodne tehnike prikupljanja informacija, interes NSA-e za bilo koju pojedinu tehnologiju motiviran je isključivo upotrebom te tehnologije od strane inozemnih meta naših istraga. Sjedinjene Države obavljaju svoju sigurnosnu misiju uz posebnu brigu da nevini korisnici tih tehnologija ne budu pogođeni”, poručili su američki nadšpijuni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:24