JAVLJA DOPISNIK JUTARNJEG AUGUSTIN PALOKAJ

ANTITERORISTIČKI UDAR Veliki lov na džihadiste, u Bruxellesu evakuirano sjedište policije

>>> NOVO 23:05 Informacije koje iz policije u belgijske medije stižu na kapaljku kazuju kako je ova antiteroristička operacija pokrenuta prije dva tjedna.

Automobili i domovi osumnjičenih su ozvučeni, a istražitelji su ubrzo ustanovili kako teroristi pripremaju velik napad koji je za mete trebao imati policijske postaje širom Belgije.

------------------------

21:23 [iz Bruxellesa izvještava dopisnik Jutarnjeg Augustin Palokaj] Belgijsko tužiteljstvo je potvdilo da je podignuta razina uzbune od terorističih napada na treću od četiri moguće razine, što dokazuje ozbiljnosti prijetnji.

Belgijski mediji javljaju da je evakuirano i sjedište federalne poliicje u Bruxellesu zbog dojave o bombi.

Pojačano je čuvanje zgrada od posebne važnosti što uključuje i židovske objekte.

------------------------

20:50 [iz Bruxellesa izvještava dopisnik Jutarnjeg Augustin Palokaj] Glasnogovornik belgijskog federalnog tužiteljstva Eric van der Sypt je rekao da je počela velika i široka operacija protiv terorista koji su u Belgiji pripremali terorističke napade velikih razmjera.

On je potvrdio je da je dvoje džihadista ubijeno, a treći uhićen tijekom antiterorističke operacije u gradu Verviersu blizu granice s Njemačkom. Niti jedan policajac ili djelatnik specijalnih postrojbi nije stradao, a teroristi su prvi otvorili vatru na policiju.

Potvrđeno je da je u Belgiji istovremeno policija poduzela nekoliko operacija. Belgijske antiterorističke snage nastavljaju veliku operacijui protiv džihadista, odnosno povratnika iz Sirije i Iraka. Da se radi o široj akciji potvrđuje I velika operacija u Bruxellesu, u naselju Molembek poznatom po tome da tamo živi veći broj građana muslimanske vjeroispovijesti, ali i u obruču oko Bruxellesa te u nekim drugim gradovima.

Inače, grad se već ispraznio, a ulicama centra grada pojačane policijske patrole. Belgijske vlasti ne žele davati više informacija jer ne žele time ugroziti svoju operaciju. Najavili su novu tiskovnu konferenciju za petak.

U prvim informacijama od strane belgijskih tužitelja rečeno je da su teroristi pripremali napade „velikih razmjera“.

U ovom trenutku još uvijek nema informacija o tome jesu li osobe i grupe protiv kojih su belgijske antiterorističke postrojbe započele operaciju bile izravno povezane s terorističkim napadom u Parizu. Međutim, belgijska veza se spominjala s pariškim napadima jer su teroristi oružje navodno nabavili u Bruxellesu.

Slično kao Francuska, i Belgija ima veliku muslimansku zajednicu, a sumnja se da se prilično veliki broj belgijskih državljana pridružio teroristima ISIS-a u Iraku i Siriji. Već se dulje vrijeme pričalo kako oni, u slučaju povratka, predstavljaju ozbiljnu prijetnju sigurnosti Belgije i šire Europe.

Europski stručnjaci su upravo u četvrtak objavili kako je preko 60 posto terorističkih napada na tlu EU počinjeno od strane osoba koji su imale ratno iskustvo ili vojnu obuku, što je bilo vidljivo i tijekom nedavnih napada na Charlie Hebdo i košer trgovinu u Parizu.

Očekuje se da će i u drugim državama Europe biti operacija praćenja i uhićenja onih koji su na bilo koji način povezani s regrutacijom mladih za odlazak u rat u Siriju i Irak.

Belgijski mediji prenose mišljenja stručnjaka za sigurnost koji procjenjuju da već dulje vrijeme belgijske sigurnosne snage znaju za osobe koje predstavljaju opasnost, da su ih pratile, te da su sada procijenile da je vrijeme za operacije protiv takvih.

U tijeku i veliki sudski proces protiv belgijskih članova ISIS-a

U Belgiji se vodi trenutno i najveće suđenje protiv osumnjičenih za veze s ISIS-om, a riječ je o 43 osobe iz organizacije „Sharia4Belgium“ (Šerijat za Belgiju). Njih 37 se vjerojatno nalazi u Siriji te im se sudi u odsutnosti. Proces se odvija u Antwerpenu, drugom po veličini gradu u Belgiji, samo 40 kilometara od Bruxellesa.

Prema Europolu, Belgija je među državama koje su prošle godine spriječile nekoliko terorističkih napada, a navodno je bio pripemljen i napad na sjedište Europske komisije u Bruxellesu koji je spriječen. U Bruxellesu su od prošlog tjedna vidljive pojačane mjere sigurnosti. Više je policije na ulicama i po stanicama metroa, pojačane su sigurnosne kontrole i u zgradama EU institucija i u NATO-u. (A.P.)

------------------------

20:34 [iz Bruxellesa izvještava dopisnik Jutarnjeg Augustin Palokaj] Belgijski kraljevski tužitelj potvrdio je da je dvoje džihadista ubijeno, a treći uhićen tijekom antiterorističke operacije u gradu Verviersu blizu granice s Njemačkom.

Niti jedan policajac ili djelatnik specijalnih postojbi nije stradao, a teroristi su prvi otvorili vatru na policiju.

Potvrđeno je da je u Belgiji istovremeno policija poduzela nekoliko operacija. Belgijske antiterorističke snage nastavljaju veliku operaciju protiv džihadista, odnosno povratnika iz Sirije i Iraka. Da se radi o široj akciji potvrđuje I velika operacija u Bruxellesu, u naselju Molembek poznatom po tome da tamo živi veći broj građana muslimanske vjeroispovijesti, ali i u obruču oko Bruxellesa.

Inače, grad se već ispraznio, a ulicama centra grada pojačane su policijske patrole. Belgijske vlasti ne žele davati više informacija jer ne žele time ugroziti svoju operaciju. Najavili su novu tiskovnu konferenciju za petak.

------------------------

20:12 Prema najnovijim informacijama iz Belgije, antiteroristička se akcija proširila i na Bruxelles.

------------------------

Dvoje je ljudi poginulo, a jedna je teško ozlijeđena u sklopu antiterorističke operacije u istočnoj Belgiji.

Operacija se provodi u Verviersu, gradu smještenom između Liegea i granice s Njemačkom.

U centru grada čule su se eksplozije i pucnjevi iz vatrenog oružja.

'Operacija je u tijeku', kratko je objasnio gradonačelnik Verviersa na novinarski upit dok je drugi dužnosnik rekao kako su u pitanju 'džihadisti'.

Jedan je policijski časnik izjavio: 'Spriječili smo belgijski Charlie Hebdo'.

Okršaj se dogodio u ulici Rue des Ecoles, u stanu iznad jedne pekarnice.

VIDEO: ULIČNI RAT U BELGIJI Objavljena dramatična snimka oružanog obračuna policije i terorista

Jedan od stanovnika te ulice javio se lokalnom RTL-u: 'Čuo sam eksploziju i nekoliko pucnjeva. Ne znam što se dalje dogodilo, jer se ne usudim sići dolje na ulicu'.

U međuvremenu je stigla vijest da se antiterorističke operacije provode i u Schaarbeeku, Anderlechtu, Molenbeeku i Vlaams Brabantu.

Nekoliko je osoba privedeno.

RTBF je objavio da je cilj operacije bio provjera osoba za koje se sumnja da su radikali. Bila je to jedna od nekoliko provjera osoba za koje se vjeruje da su se vratile u Belgiju nakon sudjelovanja u sirijskom građanskom ratu.

Među belgijskim snagama sigurnosti nema žrtava, javljaju tamošnji mediji.









Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:50