NJEMAČKA KANCELARKA

ANGELA MERKEL 'Putin nastoji države na zapadnom Balkanu učiniti ekonomski ovisnima o Rusiji'

 AFP

BERLIN - Politika koju vodi Moskva izaziva poteškoće za brojne zemlje u susjedstvu EU-a, ocjenjuje njemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu koji će u nedjelju objaviti njemački tisak.

"S Moldavijom, Gruzijom i Ukrajinom imamo tri zemlje u našem istočnom susjedstvu koje su potpisale na suveren način sporazum o pridruživanju s Europskom unijom. Rusija uzrokuje poteškoće tim trima zemljama", kazala je Merkel konzervativnom dnevniku Die Welt, po izvacima tog razgovora raspoloživima unaprijed.

"Vidimo da Rusija pokušava zadržati pod svojom ekonomskom i političkom ovisnošću neke zemlje na zapadu Balkana", dodala je njemačka kancelarka.

Merkel je upitana i o kritikama koje su joj uputila trojica nekadašnjih kancelara, konzervativac Helmut Kohl i socijaldemokrati Helmut Schmidt i Gerhard Schroeder, pristaše fleksibilnije struje spram Moskve.

"Uvjerena sam da je zajednički europski odgovor na ponašanje Rusije dobar", odgovorila je ona. "Činjenica da je Rusija prekršila memorandum iz Budimpešte 1994. o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine ne smije ostati bez posljedica", dodala je kancelarka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 16:39