EU ČEKA PERIOD NESIGURNOSTI

'Angela Merkel držala je EU na okupu i rješavala probleme. Što ako ode s vlasti?'

 
 Axel Schmidt / REUTERS

Kriza zbog neuspješnog formiranja vlade dva mjeseca nakon izbora za Bundestag mogla bi uništiti imidž Njemačke kao politički stabilne zemlje.

Pregovori o formiranju koalicijske vlade između demokršćana Angele Merkel, liberala i Zelenih prekinuti su i neizvjesno je hoće li Njemačka dobiti manjinsku vladu ili, pak, ponovno raspisati izbore. Upitna je i sudbina Angele Merkel, oslabljene slabijim izbornim rezultatom.

Francuska

Njemačka sad postaje normalna, poput svih ostalih, piše američki The Atlantic. Imati stabilnu i pouzdanu vladu, to je zaštitni znak Njemačke, upozorio je Peter Altmaier, istaknuti demokršćanin koji je preuzeo mjesto ministra financija Wolfganga Schäublea nakon što je moćni čovjek CDU preuzeo mjesto šefa Bundestaga. Nakon što je šef liberalnog FDP-a (Slobodni njemački demokrati) Christian Lindner iznenada objavio novinarima da su pregovori o koaliciji propali, jedino je izvjesno da Njemačka neće ići na skore izbore.

Predsjednik države Frank-Walter Steinmeier, onaj koji raspisuje izbore, otklonio je tu mogućnost u javnom obraćanju u ponedjeljak kad je pozvao stranke da se vrate pregovorima. Steinmeier je jučer poslijepodne pokušavao nagovoriti šefa FDP-a Christiana Lindnera da se vrati pregovorima s demokršćanima Angele Merkel i Zelenima, a danas će razgovarati s Martinom Schulzom, šefom SPD-a. Schulz inzistira na tome da će SPD u opoziciju jer su ih birači kaznili zato što su posljednje četiri godine bili u vladi Angele Merkel, pa su na izborima za Bundestag ostvarili najniži rezultat od 1949.

“Što god učinili u nadolazećim tjednima, ono što ne smijemo učiniti pod bilo kakvim uvjetima jest dati podršku onima koji se raduju slabljenju liberalnog poretka u svijetu”, upozorio je ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel (SPD) jučer na sjednici Bundestaga. Iako je politički oponent Angeli Merkel, Gabriel je upozorio da sadašnju krizu žele iskoristiti brojni protivnici liberalne demokracije. Širom Europe postizbornu krizu u Njemačkoj vide kao veliku opasnost za EU. Njemačka je upala u tešku političku krizu i povukla za sobom Europu, piše francuski Le Monde.

To su jako loše vijesti za EU jer Njemačka nije samo glavna gospodarska sila, nego i garancija stabilnosti EU i najjači partner Francuske u europskom projektu, piše Le Monde. Emmanuel Macron ovisi o jakoj Njemačkoj koja podržava dinamičnu osovinu Pariz-Berlin, ističe The Times. Ako Merkel ode, Macron će ostati sam na vjetrometini, piše list, aludirajući na ambiciozne planove jačanja EU. Britanski The Guardian kaže da je njemačka politika u Europi često bila osporavana, ali je Merkel imala ulogu onoga koji rješava probleme.

Birači

Mogući odlazak kancelarke mogao bi se pogubno odraziti i na situaciju u Srednjoj Europi gdje raste euroskepticizam, upozorava mađarski list Népszava. “Kancelarka je jedina koja nije bila otvorena samo prema Macronu, nego i prema srednjoeuropskim pobunjenicima, primjerice Orbánu. Bez Merkel praktično si ne možemo više predstaviti jednu ujedinjenu Europu”, ističe mađarski list. Ovo je prvi put od 1949. da Njemačka nije u stanju nakon izbora formirati vlast.

Zemlja gospodarski stoji odlično, pa nije poseban problem za gospodarstvo ako zemlju vodi vlada u tehničkom mandatu, no politička nestabilnost nikome dugoročno ne odgovara. Na izborima 24. rujna znatno je pala podrška CDU-CSU i SPD-u, u Bundestag su se nakon četiri godine vratili liberali, a ušla je i krajnje desna Alternativa za Njemačku. SPD je višekratno odbio nastavak velike koalicije, koja je Njemačkoj dala minimalnu plaću. Jedan od čelnika Zelenih, Robert Habeck, jučer je rekao kako je njegova stranka spremna na nastavak pregovora, ali ne vjeruje da će se liberali predomisliti.

Šefica Kluba SPD-a u Bundestagu, Andrea Nahles, nagovijestila je da bi socijaldemokrati bili spremni podržati manjinsku vladu. Prekidu koalicijskih pregovora raduju se samo birači AfD-a, a birači ostalih stranaka su razočarani, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja za javnu televiziju ARD. Čak 73 posto birača demokršćana i 71 posto birača FDP-a žale zbog prekida pregovora o Jamajka koaliciji CDU-CSU, FDP-a i Zelenih. Lindner je jučer u pismu članovima FDP-a argumentirao da je prekinuo pregovore jer smatra da bi im rezultat bila vlada koja bi nastavila dosadašnju politiku CDU i SPD-a uz nekoliko ustupaka Zelenih.

Britanci žele iskoristiti krizu da smanje račun za Brexit

Britanski konzervativci vjeruju da kriza u Njemačkoj jača položaj britanske premijerke Therese May i rade pritisak na nju da iskoristi ovu situaciju kako bi što je moguće više reducirala troškove britanskog izlaska iz EU. Theresa May je planirala na sastanku Europskog vijeća idući mjesec ponuditi više novca u proračun EU, no situaciju u Njemačkoj Britanci sada vide kao mogućnost da profitiraju u pregovorima o Brexitu, prenosi The Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 10:48