TERORISTIČKI AKTI U ITALIJI

Anarhisti Berlusconiju poslali pismo s metkom

Nepoznati bombaši obrušili se na stranku Sjeverne lige uoči izbora
 Reuters

RIM - Pismo namijenjeno Sjevernoj ligi eksplodiralo je u subotu u poštanskom uredu u Milanu teško ozlijedivši poštara, dan ranije je Silviju Berlusconiju kući upućeno prijeteće pismo s metkom. Ti teroristički akti, dan uoči oblasnih izbora u nedjelju i ponedjeljak, dodatno su podgrijali ionako već prenapetu situaciju u Italiji, punu međusobnih optužaba i uvreda.

Pietro De Simone (57) ozbiljno je ozlijeđen u subotu oko 5.40, nekoliko minuta prije kraja njegove noćne smjene u kojoj je razvrstavao poštu u Poštanskom uredu „Bovisa“ u milanskoj Luganskoj ulici. Pismo adresiranu na Sjevernu ligu u Bellerijevoj ulici u Milanu, gdje je sjedište te vladine ksenofobne i nerijetko rasističke stranke, eksplodiralo mu je u ruci. Pretrpio je opekline obiju ruku do ramena i lica, te kontuzije trbuha i vrata, ali nije u pogibelji.

Potpuno priseban, De Simone je u bolnici pred mikrofonima, ali lica zakrivenoga od kamera, naglasio svoju privrženost Ustavu i Republici, osudivši atentatore kao kukavice.

U pismu uz bombu iznesene su optužbe protiv centara za „privremeni smještaj i identifikaciju“ imigranata, koje su već kritizirale međunarodne nevladine organizacije, uključujući i Crveni križ. „U tim centrima se siluje“, optužuju bombaši i optužuju ministra unutrašnjih poslova Roberta Maronija, prvaka Sjeverne lige, kao sukrivca. Potpisano je „Oružano sestrinstvo jezgra Mauricio Morales / FAI“. Organizacija je nepoznata, ali FAI je akronim koji koristi Neformalna anarhistička federacija, u posljednje doba najaktivnija u arhipelagu grupica koje obično nazivaju „anarhistima ustašama“.

Njihova akcija, naravno, ne slabi ulogu napadnutih stranaka nego im pribavlja simpatije, kao žrtvama, pa su motivi tih takozvanih anarhista mnogo manje jasni nego bi se činilo na prvi pogled. U talijanskoj suvremenoj povijesti nisu manjkale epizode gdje su grupe s navodnom ljevičarskom etiketom provodile zločine koji su išli izrazito na ruku stvarateljima atmosfere napetosti radi desničarskoga državnog udara. Samo poneki među njima nisu bili svjesni u čiju korist djeluju, pa i ubijaju.

Istovrsni atentati su organizirani prije četiri mjeseca u Gradisci na Soči i dan kasnije u Milanu, u renomiranome privatnome ekonomskome Sveučilištu „Bocconi“, gdje je samo slučaj spriječio tragediju širih razmjera.

Nepoznat je pošiljatelj prijetećeg pisma Berlusconiju, u kojemu je premijer tajkun prikazan dječjim crtežom u centru grupe suradnika, uz najavu: „Zaglavit ćeš kao štakor“.

Ministar Maroni ocijenio je to „istinskim terorističkim činima“ koje kani „ugušiti bez ikakva oklijevanja kako bi se izbjegao rizik povratka u olovne godine“ (tako je bilo nazvano razdoblje 1969-1984, karakterizirano pojedinačnim i masovnim terorističkim atentatima, pretežno desničarske provenijencije, u kojima su i ljevičarski teroristi imali na meti ne samo desne nego i lijeve političare i sindikaliste, ponajprije komunističke).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 23:42