U ZATVORU OD 2012.

AMNESTIJA ZA TISUĆE RUSA Duma oslobodila Pussy Riot: Čeka se potpis Putina

A picture taken on April 26, 2013, shows one of the jailed members of the all-girl punk band "Pussy Riot," Nadezhda Tolokonnikova, standing in the defendant's cage in a court in the town of Zubova Polyana, in the Republic of Mordovia. Nadezhda Tolokonnikova declared today a hunger strike to protest what she described as conditions of slave labour and threats of death at her Russian prison camp. AFP PHOTO / MAKSIM BLINOV
 AFP / AFP ImageForum

Donji dom ruskog parlamenta, državna Duma, u srijedu je usvojila konačne izmjene nacrta zakona kojim se odobrava amnestija za nekoliko tisućama Rusa koji su u zatvorima, uglavnom maloljetnika, invalida, trudnica i žena s malom djecom.

Nakon što je Donji dom parlamenta usvojio tekst u završnom čitanju, očekuje se još samo potpis predsjednika Vladimira Putina, a potom i službeno objavljivanje u ruskom službenom glasniku - Rosiskaja gazeti, čime zakon stupa na snagu. Amnestija je proširena na osumnjičene za huliganizam, što znači da će vjerojatno biti ukinute optužbe i protiv 30 članova posade Greenpeaceovog broda koji su u rujnu uhapšeni poslije protesta u ruskom dijelu Arktika.

Po svemu sudeći, amnestijom će biti oslobođene članice ruskog punk banda Pussy riot , Nadežda Tolokonjikova i Marija Alehina, koje osuđene na dvije godine zatvora zbog "huliganizma", kako je bilo okvalificirano njihovo prošlogodišnje izvođenje pjesme "Bogorodice, prognaj Putina", u Hramu Krista Spasitelja u Moskvi.

Nastup zbog kojeg su pod optužbom za 'huliganizam' članice benda Pussy Riot poslane na robiju u Sibir

Suprug Nadežde Tolokonjikove rekao je za agenciju AP da očekuje da bi ona mogla biti oslobođena istog dana kada zakon bude objavljen u službenom listu, što će vjerovatno biti već u četvrtak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:47